BIH.ba – Reprezentacija.ba vam donosi pet najtalentovanijih bh. fudbalera, koji su članovi omladinskih selekcija BiH.

(Ajdin Hasić, 2001. godište, vezni red, bez kluba)

Sedamanestogodišnji Hasić je jedan od najtalentovanijih fudbalera u Europi u svojoj generaciji. Ajdin je od 2016. godine nastupao za zagrebački Dinamo, ali je u oktobru 2018. godine sporazumno raskinuo ugovor sa klubom iz glavnog grada Hrvatske i trenutno je slobodan igrač. Mnogo europskih velikana je u igri za njegov potpis, a karijeru će najvjerovatnije nastaviti u turskom Bešiktašu. Hasić je za omladinske selekcije BiH odigrao 22 utakmice, postigao osam golova, a u martu 2016. godine u kvalifikacionom meču za EP protiv Austrije (kvalifikacije za U17 Euro) postigao je nevjerovatan pogodak sa centra i već tada zaludio skaute europskih klubova.

Ajdin Hasić u dresu reprezentacije BiH

Malik Memišević (2001. godište, napad, Werder Bremen)

Napadač juniorskog tima Werdera iz Bremena spada u red ponajboljih omladinskih fudbalera u Njemačkoj. U sezoni 2017. / 2018. je briljirao u dresu kadetskog tima Werdera postigavši 20 golova u 25 mečeva. Malik je za U17 BiH debitovao na Europskom prvenstvu 2018. godine i u prvoj utakmici za bh. kadete postigao dva pogotka protiv Danske. Većinu prvog dijela tekuće sezone propustio je zbog povrede, a krajem novembra 2018. godine zaigrao je za U19 ekipu Werdera te se dva puta upisao u strijelce u tri odigrana susreta.

Foto: Fudbalski savez BiH

Jusuf Gazibegović (2000. godište, odbrana, Salzburg)

Osamnaestogodišnji Gazibegović trenutno nastupa za austrijski Liefering (mladi tim Salzburga koji se takmiči u drugoj austrijskoj ligi) i specifičan je po tome što podjednako dobro može pokriti obje bekovske pozicije. Jusuf je odigrao 29 susreta za omladinske selekcije BiH, postigao jedan gol, a već je debitovao i za U21 BiH. Standardan je u dresu seniorskom tima Lieferinga i nema sumnje da će uskoro dobiti šansu i u prvom timu Salzburga.

Foto: Fudbalski savez BiH

Dženan Osmanović (2000. godište, vezni red, Željezničar)

Drugog novembra 2018. godine Dženan Osmanović je potpisao profesionalni ugovor sa Željom, da bi 23. novembra debitovao za Plave sa Grbavice. Osmanović je velika nada Željezničara, a odigrao je i 11 susreta za omladinske selekcije BiH. Po mnogima je jedan od najtalentovanijih fudbalera u Bosni i Hercegovini i ukoliko ga povrede zaobiđu, definitivno bi mogao imati veliku karijeru.

Foto: Armin Herić, fkzeljeznicar.ba

Đani Salčin (2000. godište, vezni red, Sarajevo)

Đani Salčin je standardni omladinski reprezentativac BiH i igrač koji bi uskoro trebao dobiti šansu u seniorskom timu FK Sarajevo. Rođeni Mostarac je za mlade selekcije BiH odigrao čak 33 susreta. Salčin je pažnju na sebe skrenuo u junu 2016. godine, kada je sa juniorima Sarajeva osvojio izuzetno jak turnir na Zlatiboru (Kup prijateljstva).

Đani Salčin

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)