Za bivšeg selektora reprezentacije BiH, Mehmeda Baždarevića (58), stvari se odlično odvijaju u Francuskoj, gdje od juna ove godine vodi drugoligaša Paris.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Paris je prvi dio sezone okončao na iznenađujuće visokom četvrtom mjestu i trenutno ima samo četiri boda manje od druge pozicije, koja osigurava plasman u viši rang.

Demirović izuzetan potencijal

U razgovoru za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba Baždarević ističe kako su ti rezultati iznad očekivanja, jer je cilj kluba prvenstveno stabilizacija u drugoj ligi.

“Govorio sam već više puta, jedini cilj i jedini zahtjev rukovodstva je bio da se ekipa spasi i da klub ostane u drugoj ligi. Radi se o klubu koji postoji neke tri-četiri godine na nekom drugoligaškom nivou. Pred početak sezone prodato je šest najboljih igrača da bi se napravio centar za trening. Plan je bio da se sve zarađene pare ulože u to, tako da već imamo terene. Pristao sam na taj rizik, igramo jako dobro, možemo biti samo zadovoljni i sretni, pogotovo ja što sam napravio dosta uspješan povratak u Francusku i evropski fudbal. Uglavnom, klub želi da se stabilizuje u drugoj ligi i da možda u naredne tri-četiri godine pokuša sa malo više finansija da uđe u prvu ligu. O tome je u ovom momentu vrlo bezobrazno govoriti, s obzirom da samo jedan klub ima slabiji budžet od nas”, ističe Baždarević.

Prošlog petka Baždarević je imao međusobni duel sa Farukom Hadžibegićem, koji je završen bez pobjednika 1:1. Hadžibegić također ima zadatak da spasi Red Star, ali je u mnogo težoj poziciji, jer je prvi dio sezone okončao na posljednjoj poziciji sa 13 bodova (pet manje u odnosu na trenutno “sigurni” Beziers).

“Mislim da će biti jako teško. On je toga svjestan, jer su imali neke utakmice koje su morali dobiti, a nisu. Ja sam sretan ako će im taj bod otvoriti neke šanse, premda ta ekipa igrački gledajući zaslužuje bolju poziciju na tabeli. Međutim, završili su ovaj prvi dio sa 13 bodova. Ako uspije na kraju, bit će to veliki uspjeh”.

Foto: Paris FC

Nedavno je odmjerio snage i sa svojim nekadašnjim klubom Sochauxom, za koji ove sezone kao posuđen igrač nastupa naš mladi reprezentativac Ermedin Demirović. Baždarević tvrdi kako se radi o izuzetnom potencijalu.

“Ova posudba će mu sigurno biti od koristi. Odlično je igrao i to je vrlo dobro viđeno od mnogih klubova u Francuskoj. Problem su te suspenzije i ovo posljednje isključenje, time ostavlja rekao bih jedan lošiji utisak. Ja mu lično ne zamjeram, jer je on toliko srčan i borben da ponekad u startovima pređe tu granicu. Izuzetan je potencijal, ne samo za bh. fudbal, nego i za evropski. Treba još da radi, ali mislim da će napraviti veoma dobru karijeru”.

U Francuskoj odnedavno radi i naš Vahid Halilhodžić, koji je za vrlo kratko vrijeme uspio preporoditi Nantes. Baždarević misli da je klub njegovim dolaskom dobio puno.

“Po mom mišljenju učinio je veliki posao. Znate kako to sve ide u fudbalu. Malo su mu se neke stvari i poklopile. Klub je sigurno sa njegovim dolaskom dobio puno, kako na ozbiljnosti, tako i na kvalitetu. Oni sada razmišljaju i o drugim stvarima, ne samo o opstanku. Sa njegovim radom i radom cijelog kluba, Nantes je sposoban da ostvari dobar rezultat, što bi već bio plasman između desetog i petog mjesta”.

Čestitke Prosinečkom

S obzirom da boravi u glavnom gradu Francuske, stigne pogledati i utakmice PSG-a, kojeg ipak ne vidi kao novog prvaka Evrope.

“Gledam redovno PSG pošto jedan moj veliki prijatelj ima stalna mjesta na utakmicama. Mislim da su oni izuzetan potencijal, ali da ipak neće osvojiti Ligu šampiona, zato što im nedostaje nešto drugo. Ako gledamo igrački, onda bi mogli, ali im nedostaje ono što imaju veliki klubovi poput Juventusa, Barcelone, Bayerna, Reala itd”.

Pitali smo ga i da prokomentariše vrlo uspješnu godinu koja je iza reprezentacije BiH (osvojena grupa i plasman u elitni rang Lige nacija), a Baždarević je bio vrlo kratak i odmjeren.

“Čestitam Prosinečkom na rezultatima, ne bih nešto više komentarisao. Vi kažete da su to neki veliki uspjesi, ja samo kažem čestitam i bravo”.

Foto: Fudbalski savez BiH

Osvrnuo se i na kvalifikacionu grupu za Evropsko prvenstvo, istakavši kako su šanse BiH sada veće nego u prethodnim ciklusima, jer u grupi nema apsolutnog favorita.

“Uglavnom je to slično kao i onda kada sam ja bio selektor i kada su drugi bili. Možda su šanse sada veće jer nema apsolutnog favorita poput Francuske, Belgije, Španije, Njemačke… To je velika stvar. Mislim da ovi iskusni igrači u kombinaciji sa mladim mogu napraviti jedan dobar rezultat”.

Sa dosta pozornosi prati i situaciju u svom klubu Željezničaru i tvrdi kako trener ne može stalno biti krivac.

“Mora se razmišljati na duže staze. Sigurno da su rezultati ti koji diktiraju neke stvari, ali mora se znati zašto je kriza, zašto nema rezultata i mislim da ne može stalno trener biti krivac. Kod nas je stalno tako, pogotovo u Želji. Nadam se da će klub donijeti dobra rješenja, da ima kvalitetnih ljudi, spominje se eto i Amar Osim… Ja sam često spominjao jedno ime kao što je Muhamed Konjić. Mislim da bi takvi ljudi sa svojim autoritetom i svojim kvalitetima mogli puno doprinijeti jednom klubu kao što je Željo. Jednom zauvijek bi se moralo shvatiti da se rezultati i klub prave na jedan duži period”, kaže za kraj Baždarević.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)