Safetu Sušiću (63) odlično je krenulo na klupi Akhisarspora, sa kojim je u prvoj zvaničnoj utakmici, odigranoj 5. augusta ove godine, uspio savladati favorizovani Galatasaray i osvojiti Superkup Turske.

Razgovarao: Admir Vatreš (BIH.ba – Reprezentacija.ba)

U Superligi je pak na uvodnih pet mečeva pretrpio tri poraza i rukovodstvo ovog kluba mu se odlučilo zahvaliti na saradnji nepuna tri mjeseca nakon što ga je imenovalo za trenera.

Iznenađujuće dobri rezultati

Popularni “Pape” je za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba otkrio zbog čega je došlo do tako brzog razlaza, a dotakao se i budućeg angažmana.

“Desilo se da smo u sedam dana izgubili nekoliko ključnih igrača, imali smo nekoliko loših rezultata i ovaj predsjednik, koji je malo specifičan tip, odlučio je da se raziđemo. U Turskoj je to tako. Kažem opet, imao sam pehova da smo bez tri-četiri standardna igrača igrali tri-četiri utakmice, što nije baš najbolje bilo i razišili smo se”, govori Sušić na početku razgovora i ističe kako još nema niti jednu konkretnu ponudu za novi posao.

“Ne znam ništa. Za sad nema ništa konkretno. Znate kako je u ovom poslu, može biti nešto sutra, prekosutra, za mjesec, šest mjeseci… Ništa se ne zna”.

Kaže kako su ga iznenadili rezultati novog selektora našeg državnog tima Roberta Prosinečkog.

“Mislim da Prosinečki ima zaista dobre, iznenađujuće dobre rezultate. Ekipa je koliko ja vidim slabija od one koju sam ja vodio. Ide mu zaista dobro i želim mu da nastavi tako sad u kvalifikacijama”.

Postignut maksimum

Smatra kako “Zmajevima” u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine predstoji borba sa Grčkom za drugo mjesto grupe “J”, u kojoj su još Italija, Finska, Armenija i Lihtenštajn.

“U jednoj smo grupi gdje neće biti lako završiti među prve dvije ekipe, jer Italija bi po meni trebala biti prva. Znači da će biti borba između nas i Grčke za drugo mjesto”.

Kao najuspješniji bh. selektor, Sušić se prisjetio svog petogodišnjeg mandata na klupi naše selekcije, koju je predvodio do historijskog plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

“Zadnje kvalifikacije su loše počele i ne bih se vraćao na te stvari. Najvažnije je da smo mi imali dobre rezultate i da smo otišli na Svjetsko prvenstvo. Korektno smo ga odigrali, bez obzira što se nismo plasirali dalje. Mislim da je postignut maksimum”.

Sušić ističe i kako prati Premijer ligu BiH, te da je ubijeđen kako će njegovo Sarajevo biti šampion.

“Pratim redovno našu ligu. Sarajevo bi trebalo ove godine da bude šampion, ja im to želim i ubijeđen sam da će na kraju biti tako. Oni su napravili veliku stvar kad nisu smijenili Musemića poslije onog katastrofalnog poraza od Atalante. Ukazali su mu povjerenje i ekipa zaista igra dobro”.

Prokomentarisao je i turbuletnu situaciju u Željezničaru, za koji smatra da ove sezone ne može ugroziti Sarajevo.

“Nisam dovoljno pratio, ali vidio sam da je došla nova uprava i da se Osim ponovo vraća. Ove sezone nemaju neke šanse da ugroze Sarajevo, ali sljedeće će se morati ozbiljnije računati na njih”, dodao je Sušić.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)