Još je mjesec dana ostalo do početka Svjetskog prvenstva i prve velike smotre reprezentacije BiH u povijesti. Kakva je atmosfera, u kakvom će stanju igrači doći na okupljanje i početak priprema zakazanih za četvrtak, kakav je izbornikov osjećaj…

Iako je novinskim stupcima nakon što je Safet Sušić obznanio popis od 24 putnika za Brazil dominirao Tino-Sven Sušić i opravdanost poziva nećaku, atmosferu uoči početka najvažnijih priprema u povijesti reprezentacije BiH nikako ne bi smjeli okarakterizirati – lošom. Sušić je, kaže, očekivao “hajku”, ali je svejedno ostao pomalo osupnut intenzitetom…, u tolikoj mjeri da šest dodatnih imena za Brazil, dakle “rezerve”, uopće neće službeno obznaniti, piše "Dnevni list".

– Službeno neću objaviti popis, neka zovu u FIFA-u. Pojedini ljudi su toliko zlobni. Jer čim objavim neka imena, počnu polemike, rekao nam je.

Jasno, ovdje je bilo riječ o Tinu.

– Pretjeralo se. On već drugu godinu igra u Hajduku. Kada sam ga prvi put došao gledati Stanko Poklepović Špaco mi je o njemu pričao bajke, rekao mi je da ga moram zvati. Uvjerio sam se u utakmici s Dinamom da je tako, više mi od toga nije ni trebalo, nisam više niti jednu utakmicu morao pogledati. U redu, možda ja u ovom slučaju nisam do kraja objektivan, ali nije bilo razloga za onakve kritike. Tin je zbog bolesti, imao je neku alergiju, čak nekoliko dana prije objave popisa bio i upitan, ali kada se oporavio nije bilo nikakvog razloga da ga ne pozovem. A mnogi su molili Boga da ga zovnem, pa da onda mogu početi s kritikama, izjavio je Pape u intervjuu za "Dnevni list".

Da li je to narušilo atmosferu? Izbornik ima svoje viđenje situacije.

– Da li je narušena? Kad su dobri rezultati, atmosfera je dobra i obratno. Nakon Litve došlo je do malog opuštanja, doživjeli smo dva poraza, ali to i nije bilo toliko loše. Dobro nam je došlo da se malo spustimo na zemlju, jer pretjerali smo u hvaljenju samih sebe. Nakon dva poraza sada se razmišlja malo trezvenije. Sada nitko neće od nas očekivati neka čuda…, a ako ne uspiješ u tomu, neki će to jedva dočekati.

Svi oni koji iz ovih izjava iščitavaju izborničku paranoju zbog eventualnog neuspjeha, trebaju pročitati i što je Sušić rekao slijedeće.

– Realno je da se borimo za drugi krug, Nigerija nije bolja od nas, imamo jednake šanse proći dalje. S pravom se trebamo nadati prolasku u drugi krug.

Nema potrebe isticati da će ovo biti posebne pripreme, a takvima ih i Sušić vidi. Odraditi ih Sarajevu bila je njegova ideja, a razlog za kreiranje takvog plana leži i u činjenici da trening kamp u Zenici nije – administrativno “riješen”.

– Da, u Zenici to nije završeno, ali najviše mi je bilo zbog toga da bi se odjednom previše izdvojili. Bilo je nekih prijedloga da se ide i u Austriju i Švicarsku, to da se ne ide nigdje bila je zapravo moja ideja. Predložio sam to igračima i to je prihvaćeno. Kada bi otišli negdje van zemlje, kao prvo izolirali bi se, a drugo – to košta. Izolacija će nam biti potrebna pred sami početak prvenstva, a ne sada mjesec dana prije. Želim da smo tu, u Sarajevu, ipak pod nekim pritiskom. Realno je da bude usputnih problema, nervoze. A bit će ključno i pravilno odraditi pripremno razdoblje.

– Mnogi će igrači doći iscijeđeni, neki i s po 60 utakmica iza sebe. Imalo bi kontraefekt pretjerati s treninzima, zato morao to dozirati. Imam iskustvo okupljanja uoči dva velika natjecanja s reprezentacijom Jugoslavije, pa znam o čemu pričam.

Sušić ističe da je osim iscijeđenosti tu i problem ozljeda i općenito spremnosti.

– Neki će doći sa sitnijim ozljedama, to je sigurno. Recimo Mujžda će na pripreme stići totalno nespreman, ali imat će vremena da se spremi. Tu je i rizik da se u izraženoj želji za što bržim oporavkom ponovno ozljedi, pa na to moramo posebno pripaziti. Doktor Karabeg mi je također rekao kako mu se Vranješ požalio na bol u leđima, pa ćemo i to morati vidjeti.

Bio je ovo idealan trenutak da se opet vratimo na priču o dodatnim igračima. Jer, ako ozljede budu veliki problem, “šestorka” će postati važna.

– Ja sam već objavio listu od 24 igrača, iako ih se samo 23 mogu prijaviti za Brazil. Ali svi oni će ići u Brazil. Učinio sam to dijelom i zbog Mujdže, treba vidjeti hoće li biti spreman. A što se tiče liste dodatnih igrača, oni neće biti na okupljanju, poslužit će nam tek ako morali nekoga otpisati zbog ozljede. Bilo bi ružno da s nama odrade pripreme, pa da ih onda odstranimo, bilo bi to šokantno. Zato ih neću ni zvati da treniraju s nama.

Tehnički, Sušić bi kompletnu listu od 30 igrača trebao FIFA-i dostaviti do 13. svibnja, dakle utorka.

Očekivano, Sušić još nije do kraja siguran kako će reprezentacija izgledati u Brazilu. No, ima vremena razmisliti o preinakama, taktici uopće.

– Ima nekih dvojbi. Pitanje je recimo mogu li Misimović, Pjanić i Medunjanin igrati zajedno. Nisu oni igrači koji često oduzimaju loptu, a to nam treba. Medunjanin će igrati zadnjeg veznog, ali zajedno s ovom dvojicom u vezi? Ne znam. Vidjet ćemo, smatra Sušić.

Pitanje zadnjeg veznog odavno se povlači, a nije jasno ni kako će Zmajevi u Brazilu djelovati napadački…

– Sada tu imamo više rješenja. Hadžića, Bešića, pa i Tina koji je više kreativac. Što se napada tiče, imamo dva vrhunska igrača, ali i jednog koji je u sjajnoj formi te drugog koji ne igra. Treba vidjeti hoćemo li uopće igrati s dva napadača, probat ćemo razne varijante i u vezi i u napadu. Iz ovog se da zaključiti da zadnja linija nije problem, ali…

– Imamo vrhunskog golmana, a ispred njega Spahića. Međutim, treba biti realan i reći kako ostali stoperi nisu na njegovoj razini.

I dalje je puno onih koji nisu zadovoljni Sušićevim popisom. I on osobno žali što neki igrači nisu unutra, no to nisu dopustile okolnosti.

– Žao mi je recimo Zahirovića i Stevanovića, koji nikada kada su bili pozivani nisu razočarali, ali jednostavno ne igraju u klubovima. A nisam ih mogao pozvati i onda izbaciti nekoga drugog iz reprezentacije tko je standardan, rekao je.

Spomenuli smo mu Borisa Pandžu…

– Boris je bio važan dio reprezentacije dok se nije ozlijedio. Kada se oporavio pozvao sam ga da bude u krugu reprezentacije, ali realno od tada su se pojavila neka nova imena poput Bičakčića. Vranješ nam se vratio, Šunjić stalno igra, što nisam mogao ignorirati. I dalje imam jednog stopera viška, ali nisam mogao izostaviti nikoga od njih.

Zanimljive su bile izjave Ivice Osima koji je nedavno izjavio kako mu je žao što u Brazil neće nijedan igrač iz Premier lige.

– Čujem se i vidim sa Švabom redovito, kaže Sušić, dodajući: Bili smo zajedno sada kada mu je bio rođendan. Znam što on govori, svojevremeno su bili tu Svraka i Sesar, ali sada u našoj ligi jednostavno nema igrača koji odskače, kazao je na kraju razgovora za Dnevni list selektor Safet Sušić.

(Reprezentacija.ba/ Dnevni list)