Nekadašnji selektor reprezentacije BiH i aktuelni trener francuskog drugoligaša Paris FC Mehmed Baždarević prisustvovao je ceremoniji dodjele Zlatne lopte koju je na kraju osvojio Luka Modrić.

Baždarević je u razgovoru za francuski Le Parisien kazao da je Modrića skautirao još u vrijeme kada je hrvatski reprezentativac nastupao u bh. šampionatu za mostarski Zrinjski.

“Te 2003. godine dobio sam zadatak od Sochauxa da pratim jednog igrača iz Zrinjskog. Teren je bio jako loš, na tribinama oko 400 gledalaca i tada sam vidio Luku Modrića. Imao je 18 godina, bio je krhak, ali je izgledao kao umjetnik. Igrao je sa takvom lakoćom, imao je nevjerovatnu sposobnost izbacivanja protivnika iz igre i bio sam impresioniran. Odmah sam obavijestio čelnike Sochauxa, ali njegov tadašnji klub je tražio pet miliona eura, što je bilo previše za Sochaux. Ipak, mi smo ga pronašli prije ostalih”, kazao je Baždarević i dodao:

“Mnogo ljudi mi je reklo da Modrić igra malo poput mene, odnosno kao igrači koji su posvećivali pažnje tehnici. Ja sam bio jači od njega, ali je on mnogo napredovao u tom pogledu. Istina da je podsjećao na mene na terenu, ali je imao puno bolju karijeru. Znao sam da će postati veliki igrač, ali nisam mogao predvidjeti da će biti u Realu, osvojiti Lig šampiona i Zlatnu loptu te igrati finale Svjetskog prvenstva.”

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)