Fudbalska selekcija BiH igrat će u grupi J kvalifikacija za Euro 2020 godine protiv reprezentacija Italije, Finske, Grčke, Armenije i Lihtenštajna.

Osim Lihtenštajna, koji je objektivno najslabiji u našoj grupi, preostalih pet selekcija konkurisat će za jednu od prve dvije pozicije koje vode na Euro.

Naravno, Italija se nameće kao prvi favorit u grupi, a naša reprezentacija bi sa Grčkom, Finskom i Armenijom trebala odlučivati o drugom putniku.

Ako uzmemo u obzir kvalitet, činjenica je da je bh. tim u prednosti u odnosu na Grke, Armence i Fince.

Finci odlični u ULN, Grci i Armenci razočarali

Što se tiče nedavno završene UEFA Lige nacija (ULN), zanimljivo da je Finska igrala u istoj grupi sa Grčkom, a Armenija se susrela sa Lihtenštajnom.

Finci su osvojili prvu poziciju u grupi 2 UEFA B Lige nacija sa 12 bodova (Grčka je bila treća sa 9 bodova) te izborili plasman u Ligu B i play off (Finska je u Helsinkiju porazila Grčku 1:0, dok su Grci u revanšu pobijedili identičnim rezultatom Fince).

Selekcija Armenije nije se proslavila u grupi 4 UEFA D Lige nacija, s obzirom da je završila kao druga sa 10 bodova iza prvoplasirane Makedonije.

Armenci su imali puno oscilacija, šokantno su izgubili od Gibraltara na svom terenu s 0:1, uz mnogo problema savaldali Lihtenštajn u prvom meču 2:1, remizirali u gostima 2:2 sa istim protivnikom ali i razbili Makedonce rezultatom 4:0.

Ni selekcija Italije nije briljirala u UEFA A Ligi nacija. Italijani su u grupi 3 na kraju bili drugi iza Portugala, a ispred Poljske. Pobijedili su jednom Poljake, izgubili od Portugala, te po jednom remizirali sa već spomenute dvije selekcije.

Sve u svemu, izabranici Roberta Prosinečkog su dobili jednu grupu u kojoj uz ozbiljan pristup, ali i dobru atmosferu koja je bila pristuna u proteklom periodu, mogu završiti na jednoj od prve dvije pozicije i samim tim izboriti nastup na EP 2020. godine.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)