Predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Aleksander Čeferin i prvi čovjek Fudbalskog saveza BiH Elvedin Begić, danas su u Sarajevu svečano otvorili novu zgradu krovne kuće bh. fudbala.

“Ovim svečanim činom ispunjen je važan zadatak kuće fudbala i saveza. Bit ćete oslonac današnjim i budućim fudbalerima za razvoj fudbala u vašoj zemlji. Svijet se ovih dana divi rezultatima vaše reprezentacije koja se plasirala u A grupu Lige nacija. To je veliki uspjeh. Cijeli svijet se divi igračima poput Džeke i Pjanića. Uz takve uspjehe lako se zaboravi kako je sve počelo. Malo koji fudbalski savez u Evropi je imao težu startnu poziciju od FS BiH, i svejedno ste uhvatili korak sa elitom. Zasluge idu svima i dobrom radu saveza i dobrim trenerima, talentima koje imate više nego neke druge države vaše veličine”, rekao je Čeferin i dodao:

“Imate talente i odlične trenere, ali imate izuzetno lošu infrastrukturu. Posljednji put kada sam bio u Sarajevu dobili smo garancije državnih institucija da su spremni da pomognu u rješavanju ovog problema, koji je bitan za razvoj fudbala u BiH. Fudbal nas uči brojnim važnim stvarima, respektu, fair-playu, samopouzdanju, istrajnosti, iznad svega o važnosti timskog rada. Moramo svi da radimo kao tim, savez, igrači, treneri i država. Bez zajedničkog rada realizacija ovakvih projekata je nemoguća”.

U novu zgradu FS BiH, koja zadovoljava sve kriterije po standardima UEFA-e i FIFA-e, uloženo je ukupno 10 miliona KM. Od toga je sa 6.5 miliona plaćena zgrada, dok je u rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje zgrade uloženo 3.5 miliona KM. Za kupovinu i adaptaciju zgrade, FS BiH je od UEFA-e dobio devet miliona, te milion od FIFA-e.

“Podršku koju imamo od krovnih organizacija FIFA-e i UEFA-e znači nam puno i nećemo iznevjeriti njihova očekivanja i povjerenje. Bez pomoći ovih institucija, ali i pojedinaca danas ne bi bili ovdje. Ne smijem nabrajati imena da nekoga ne zaboravim, ali moram istaći da su nam oni otkrili da postoji ljubav i osjećaj, ukazali su nam da nismo sami i da nas neće ostaviti. Dragi Aleksander, prijatelju iz UEFA-e hvala vam lijepo što ste ušli u naše živote i učinili ga lijepim. Ovaj objekat ostavljamo generacijama iza nas da svjedoči jednom vremenu jednog dobrog i transparentnog upravljanja, vremenu reformi, promjena, uspješnosti, hrabrosti i postojanja vizije. Kuća fudbala ostaje kao svjetionik da svima bude podstrek i primjer koji daje nadu i vjeru da mladi na ovim prostorima imaju budućnost”, istakao je Begić.

Svečanosti otvaranja nove zgrade FS BiH u Sarajevu prisustvovali su vodeći ljudi svjetskog, evropskog i regionalnog fudbala.

Delegaciju UEFA-e predvodio je predsjednik Čeferin, a uz njega su bili i šef kabineta Luka Zajc, direktor za nacionalne asocijacije Zoran Laković i i šef za razvoj nacionalnih asocijacija Thierry Favre.

Tu su bile i delegacije Fudbalskog saveza Srbije, Hrvatskog nogometnog saveza, Fudbalskog saveza Crne Gore, Fudbalske federacije Makedonije, Fudbalskog saveza Slovenije, Turske, Albanije, Kipra, Kosova…

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)