UEFA je saopštenjem potvrdila dolazak Aleksandra Čeferina u Sarajevo gdje će otvoriti novu zgradu Fudbalskog saveza BiH čiju je kupovinu i renoviranje dijelom finansirala UEFA.

“Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin posjetiće u četvrtak Sarajevo, gdje će otvoriti nove službene prostorije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Pomenuti projekat dijelom je finansiran iz sredstava koja su za NS/FSBIH opredijeljena iz UEFA HatTrick programa, kojim se pomaže realizacija razvojnih projekata svih evropskih fudbalskih saveza.

UEFA HatTrick razvojni program

UEFA HatTrick program je ustanovljen 2004. godine, pred UEFA EURO u Portugalu, a finansira se iz prihoda ostvarenih od organizacije evropskih fudbalskih prvenstava. Od tada je u razvoj fudbala investirano više od 1,8 milijardi eura. Ovu pomoć nacionalni savezi su iskoristili da izgrade nove i unaprijede postojeće trening centre i administrativne kapacitete, ali i da finansiraju Grassroots i ostale razvojne projekte.

Sistem finansiranja funkcioniše na bazi četvorogodišnjeg ciklusa. Za realizaciju aktuelnog ciklusa obezbijeđeno je 610,5 miliona eura, odnosno 153 miliona eura godišnje za razvoj fudbala na teritoriji svih 55 Evropskih nacionalnih saveza.

„HatTrick je iznimno važan razvojni program. On potvrđuje koliko je UEFA posvećena razvoju evropskog fudbala, i da ta posvećenost doseže mnogo dalje od reprezentativnih i klupskih takmičenja“, ističe Čeferin. „Vjerujemo da je rast i razvoj nacionalnih saveza apsolutni preduslov koji mora biti ispunjen da bi fudbal ostao održiv, uspješan i svima dostupan“.

Tokom prethodnih godina, značajan dio sredstava iz HatTrick programa bio je opredijeljen za projekat nacionalnog trening centra u Zenici. Ovaj sportski kompleks sadrži terene sa prirodnom i vještačkom podlogom, te optimalne uslove za pripremu sportista, što potvrđuju i rezultati koje Bosna i Hercegovina bilježi na reprezentativnom nivou.

„Ideja o izgradnji Trening centra postojala još od 2000. godine, ali je izvedbeni projekat urađen tek 2008. godine. Za izgradnju su izdvojena sredstva kroz HatTrick I projekat (1.950.000 EUR) i HatTrick II (2 miliona EUR), pa je centar otvoren u septembru 2013. godine“, kaže predsjednik NS/FSBIH Elvedin Begić. „Uspješno su realizovani i projekti izgradnje mini terena za ustanove za osobe sa posebnim potrebama na osam lokacija, a većinu finansijskih sredstava za izgradnju obezbijedila je upravo UEFA. Evropska krovna kuća fudbala podržala nas je i na projektu poboljšanja infrastrukture na stadionima Premijer lige BiH, kao i na unapređenju infrastrukture na stadionu „Bilino polje“ na kojem naš nacionalni tim rijetko gubi utakmice. Bez sredstava iz HatTrick programa bilo bi gotovo nemoguće otvoriti novu administrativnu zgradu Saveza, na čemu smo neizmjerno zahvalni UEFA-i.“

Kao dio proslave UEFA sedmice baznog fudbala, NS/FSBIH svake godine organizuje centralni Grassroots događaj u svom trening centru. Ove godine, učešće su uzela djeca između osam i dvanaest godina koja su jednoglasno poslala jasnu poruku – fudbal je igra za sve, bez obzira na rasu, pol, religijsko uvjerenje ili nacionalnost.

Bosna i Hercegovina je jedan od timova koji je obilježio premijerno izdanje UEFA Lige nacija. Tim Roberta Prosinečkog izborio je promociju u A ligu, a put do plasmana u evropsku fudbalsku elitu vodio je i preko legendarne Grbavice, na kojoj je u oktobru pobijeđena Sjeverna Irska sa 2:0.

Radove na rekonstrukciji sarajevskog stadiona, koji je pretrpio velika oštećenja tokom rata u BIH, djelom je finansirala i UEFA. Na taj način, od 2017. godine, stvoreni su uslovi da nacionalni tim ponovo igra zvanične međunarodne utakmice u svom glavnom gradu.

UEFA GROW projekat

UEFA GROW program lansiran je 2015. godine sa ciljem sistematskog i strateškog razvoja fudbala u Evropi. UEFA želi da kroz ovaj program ponudi inspiraciju i blisku saradnju nacionalnim savezima, kako bi im pomogla da maksimalno iskoriste svoj potencijal, kako na terenu, tako i van njega. NS/FSBIH nedavno je postao dio ove inicijative.

„UEFA GROW je naš centralni program podrške za razvoj poslovanja nacionalnih saveza, koji vodi brigu o fudbalu širom Evrope“, kaže direktor Nacionalnih asocijacija Zoran Laković. „Ovaj program nudi savezima konsultantske usluge „krojene“ po njihovim potrebama i to u sferama poslovanja koje su ključne za fudbalske organizacije – od unaprijeđenja imidža kompanije, uvećanja potencijalnih prihoda, do promocije – sve sa ciljem da što više ljudi dobije priliku da uživa u našoj prekrasnoj igri“.

UEFA GROW nudi nacionalnim savezima podršku u različitim oblastima poslovanja, kao što su strateško planiranje, marketing, komercijalna podrška, promocija i podizanje nivoa participacije.

Nakon nedavno održane UEFA Grow radionice u Sarajevu, NS/FSBIH je najavio izradu plana koji će obuhvatiti digitalne i marketinške strategije. Savez se nada da će na ovaj način ojačati sistem samoodrživog funkcionisanja i dodatno unaprijediti saradnju sa sportskim i poslovnim partnerima. U planu je razvoj i sponzorske strategije i jačanja brenda nacionalnih timova, kako bi se maksimalno iskoristio komercijalni potencijal.

Nova Kuća nogometa/fudbala u Sarajevu omogućiće administraciji optimalne uslove za rad i implementaciju ovih strategija, što će imati pozitivan efekat na fudbal u Bosni i Hercegovini u godinama koje dolaze.” navodi se u saopštenju UEFA-e.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)