Sinoć je na svečanom otvorenju sedmog Simposara premijerno prikazan film “Švabo iz Sarajeva” autora Sabahudina Topalbećirevića, a dokumentarni film je u potpunosti posvećen počasnom predsjedniku FK Željezničar, Ivici Osimu, prenosi zvanična stranica FK Željezničar.

U sarajevskom BKC-u okupio se veliki broj poznatih sportskih ličnosti. Prisustvovali su selektori Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Robert Prosinečki i Zlatan Dalić, potom Zdravko Mamić, veliki broj bivših asova sarajevskog fudbala, Refik Šabanadžović, Radmilo Mihajlović i mnogi drugi. O samom filmu i Ivici Osimu su govorili Bogić Bogičević i Zdravko Reić.

Ispred FK Željezničar bili su prisutni predsjednik Kluba, Senad Misimović, članovi Upravnog odbora i administracije. Nakon projekcije filma direktor Željezničara, Mirsad Šiljak, uručio je simbolične poklone Ivici Osimu i autoru sjajnog filma, Sabahudinu Topalbećireviću.

Film govori hronološki o životu Ivice Osima. O počecima igračke karijere, sjajnih nastupa u dresu Želje i francuskih prvoligaša, a potom o velikoj trenerskoj karijeri Švabe iz Sarajeva. Prepuna sala nije krila emocije prilikom nekih scena iz filma, a posebice kada je prikazana ostavka Ivice Osima u Beogradu iz maja 1992. godine. U filmu su govorili Refik Šabanadžović, Dragan Džajić, Nenad Bjeković, Zdravko Reić, Zdenko Jelić, Ivica Osim te životni saputnik Štrausa, Asima Osim.
Nakon prikazivanja filma prisutnima se u dobrom raspoloženju obratio Ivica Osim, kazavši da je fudbal barometar stanja u društvu.

– Moja je želja da se češće ovako sastajemo, da tu budu igrači i Sarajeva i Želje. Sutra nam slijedi i derbi, a razgovor pomaže pred ovakve utakmice. Neke stvari treba malo smiriti. Želim da derbi prođe mirno, jer fudbal nije samo fudbal, on je barometar. Reprezentacija je barometar stanja u društvu. Kakav se fudbal igra, takvo je stanje u društvu. Hvala još jednom svima što ste došli, malo ste pretjerali, u humorističnom raspoloženju je kazala legenda kluba sa Grbavice.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)