Robert Prosinečki će u petak objaviti spisak pozvanih igrača za utakmice protiv Austrije i Španije koje Zmajevi igraju u novembru.

Na ovom spisku će se naći i ime fudbalera Dinama Amera Gojaka (21) koji će se tako, ako zanemarimo povremene pozive, naći u A reprezentaciji nakon što je čak četiri godine igrao za mladu reprezentaciju BiH. U te četiri godine odigrao je preko 50 utakmica, zabio 21 gol i napravio ko zna koliko asistencija. Gojak se postavio kao lider i u mlađim selekcijama BiH pa iza sebe ima odlične nastupe i u U17 i U19 reprezentaciji BIH.

U tekućoj sezoni odigrao je 16 utakmica za Dinamo. U velikom broju utakmica, čak i onih europskih, bio jedan od najboljih pojedinaca ekipe. Svojim odličnim igrama i profesionalnim načinom života Amer Gojak zadobio je tako poštovanje fudbalskih eksperata – Robert Prosinečki pozvao ga je u A reprezentaciju, a Zvjezdan Misimović nazvao svojim nasljednikom.

Gojak je jedini bh. igrač koji je još kao maloljetan napravio transfer veći od 1 milion KM, a danas veliki klubovi već stoje u redu ispred Maksimira, te se pretpostavlja kako će na ljeto napraviti transfer veći od 10 miliona KM.

Prosinečki je već iz U21 selekcije BiH (koju je u nedavno završenom kvalifikacionom ciklusu sjajno predvodio Vinko Marinović) u A tim prekomandovao Darka Todorovića i Eldara Ćivića (obojica su standardni u dresu Zmajeva). Kako Prosinečki, kojemu u mnogome pomaže i odličan rad Vinka Marinovića, ozbiljno računa na mlade igrače, u A reprezentaciji bi svoje mjesto mogao dobiti i Stjepan Lončar (21) koji odlično igra ove sezone za Rijeku.

Lončar je odigrao svih 10 mečeva za U21 BiH u kvalifikacijama za EP (pored njega isti broj utakmica odigrali su samo spomenuti Gojak i Stjepan Radeljić). Igra mlade selekcije BiH umnogome je zavisila upravo od Lončara, koji je sve impresionirao lakoćom igranja fudbala. Slobodno se može reći da je Stjepan igrač “po ukusu” Roberta Prosinečkog, s obzirom da besprijekorno obavlja defanzivne zadatke, trkački je moćan, veoma dobar u pregledu igre, pozicioniranju, što je pokazao i u tekućoj sezoni nastupajući za momčad Rijeke. Dvadesetjednogodišnji Lončar je u julu ove godine iz Širokog Brijega prešao u Rijeku i odmah se izborio za mjesto u startnoj postavi.

Pred vratima A reprezentacije su od zavisnosti potrebe u mladoj reprezentaciji, sigurno i igrači koji mogu igrati još jedan ciklus za U21 BiH poput Ermedina Demirovića ili Marijana Ćavara.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)