Kada su u januaru 2017. godine U21 reprezentativci BiH žrijebom za protivnike dobili Portugal, Rumuniju, Švicarsku, Vels i Lihtenštajn, malo ko je očekivao kako će mladi Zmajevi sve do posljednjeg kola kvalifikacija biti u igri za odlazak na Europsko prvenstvo.

Posebno nakon što je u prethodne dvije kvalifikacije U21 BiH u 16 mečeva zabilježila tek dvije pobjede i čak 11 poraza. Loši rezultati za ishod su imali i situaciju da je U21 BiH žrijebanje dočekala u petoj jakosnoj skupini.

Iako je u FS BiH postojala jaka želja da zadrže dotadašnjeg neuspješnog selektora, nakon pritiska medija, FS BiH povjerenje daje trofejnom treneru Vinku Marinoviću. U21 BiH je kvalifikacije u konačnici završila na trećem mjestu, ali puno važnije, Marinović je omladinski bh. fudbal vratio na europsku mapu, te za kratak period promovisao igrače koji će nositi budućnost bh. fudbala.

Darko Todorović i Eldar Ćivić već su standardni A reprezentativci, njima će se uskoro vjerovatno pridružiti Amer Gojak, Ermedin Demirović i Stjepan Lončar. U A reprezentaciju su uključeni Luka Menalo, Marijan Ćavar i Marko Mihojević koji su dobrim igrama U21 BiH uspjeli napraviti i dobre transfere. Marinović je u mladu reprezentaciju doveo još niz kvalitetnih i do tada javnosti nepoznatih igrača, te tako za bh. fudbal stvorio ogroman kapital za duge staze.

Da greškom Saveza nije bio bez Demirovića u prvoj utakmici protiv Švicarske, da Todorović i Čivić nisu prebačeni u A tim, da Ćavar i Menalo nisu nakon transfera ostali bez redovnih utakmica u seniorskom fudbalu, rezultat u kvalifikacijama vjerovatno bi bio još i bolji.

U konačnici kvalifikacija U21 BiH je treća iza Portugala i Rumunije, ali može pamtiti pobjedu nad Portugalom u Zenici, pobjedu nad Velsom 0:4 u gostima, rekordnu pobjedu od 6:0 protiv Lihtenštajna…

Da se uspješni Vinko Marinović ne zaustavlja na ovom rezultatu pokazuje i činjenica da u reprezentaciji već ima odlične igrače za naredni period.

Marinović će u narednim kvalifikacijama za EP računati na Demirovića (postigao četiri gola u nedavno završenim kvalifikacijama), Ćavara, Mustedanagića, Šerbečića, Mujakića, Pidru, Hajdarevića, Kovačevića (svi nabrojani rođeni 1998. godine),  Šabanadžovića, Čelikovića, Šabanovića, Danilovića, Resića, Smajića, Beganovića, Ćatića (svi nabrojani rođeni 1999. godine), ali i na nekoliko supertalentovanih momaka koji su rođeni 2000 i 2001. godine (Gazibegović, Hasić i Memišević).

Većina spomenutih fudbalera u tekućoj sezoni igra seniorski fudbal za svoje klubove što može biti ove velike važnosti za našu U21 selekciju.

U narednim kvalifikacijama od mlade reprezentacije BiH predvođene Vinkom Marinovićem ponovo možemo očekivati za njega karakterističan stil igre – brzi i pokretljivi vezni red sa eksplozivnim krilima – stil igre koji bi dugoročno mogao postati i matrica kako od najmlađih dana trebaju igrati sve reprezentativne selekcije BiH.

Vinko Marinović je dragulj na trenerskoj sceni u BiH i Fudbalski savez BiH treba uraditi sve da ga što duže na rukovodećim pozicijama zadrži u bh. reprezentativnom fudbalu.

Treba reći i da je Vinko Marinović dokaz kako Fudbalski savez BiH napokon na ključne funkcije u bh. fudbalu mora birati trofejne ljude sa najboljim biografijama, a ne prijatelje, rođake, stranačke kolege…

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)