Nihad Mujakić je svoje prve fudbalske korake napravio u Školi fudbala Asim Ferhatović Hase. Nakon toga uslijedila je Akademija FK Sarajevo, da bi na kraju postao član prvog tima.

Dobrim partijama Nihad je osigurao mjesto u prvih jedanaest, a njegov kvalitet prepoznao je i selektor Vinko Marinović, te je uslijedio poziv za U21 reprezentaciju.

U razgovoru za klupsku web stranicu, Nihad je odgovorio na nekoliko pitanja.

Jesi li zadovoljan trenutnim plasmanom FKS u okviru Premijer lige BiH?

“Uzimajući u obzir da smo prvi na tabeli, moram reći da je zadovoljna cijela ekipa, stručni štab, pa tako i ja. Sretan sam što smo od samog početka krenuli dobro. Naravno, bilo je tu utakmica koje smo mogli pobijediti, a nismo, ali isto tako bilo je i onih koje smo mogli izgubiti, a nismo. Siguran sam da rezultat neće izostati, ukoliko nastavimo raditi kao do sada”.

Najdraža utakmica do sad u bordo dresu?

“Najdraža utakmica u brodo dresu je utakmica sa Banantsom na Koševu 19. jula. U tom meču smo ostvarili plasman u drugi krug, a ja sam postigao prvi gol u seniorskom timu pred punim Koševom. Velike utakmice dolaze sa velikim očekivanjima i zbog toga sam posebno sretan što sam na svojoj prvoj evropskoj utakmicu imao uspješan nastup”.

U proteklom periodu raspored je bio teži nego obično obzirom da je počelo i Kup takmičenje. Kako komentarišeš ostvarene rezultate?

“Ne mogu reći da dvije utakmice sedmično ne stvaraju teži raspored i uslove za igru, ali srećom imamo širok roster igrača, u čemu veliku zaslugu imaju igrači iz Akademije, koji su se pokazali sposobnim da odgovore seniorskom ritmu. Zahvaljujući tome, šef stručnog štaba uvijek ima mogućnost odmoriti nekog od nas bez da igra i rezultat na kraju trpe. Uzimajući u obzir da smo uprkos teškom rasporedu uvezali pet pobjeda u okviru Premijer lige BiH, a ostvarili prolaz u četvrtfinale Kupa BiH, smatram da se ekipa dobro pokazala”.

Kako si se osjećao kada si dobio poziv za reprezentaciju?

“Poziv za reprezentaciju je zaista nešto posebno. Smatram to velikim pokazateljem kako se trud uložen na treninzima i utakmicama na kraju uvijek isplati. Kada vas odaberu među toliko dobrih i talentovanih vršnjaka, shvatite da neko vidi vaš trud, vaša odricanja… Poziv za reprezentaciju je veliki podstrek za to da nastavite davati sve od sebe”.

Šta radiš u slobodno vrijeme?

“Slobodnog vremena imam zaista jako malo. Čak i onda kada nemamo utakmice, tu su treninzi i ostale klupske obaveze. Trudim se ne zapostaviti prijatelje, tako da često vrijeme provodim sa njima ili u krugu porodice. Osim toga volim odigrati partiju bilijara ili otići na karting”.

S kim od igrača se najbolje slažeš van terena?

“Moram reći da je atmosfera u ekipi takva da smo jednostavno svi prijatelji. Smatram da je to jedna od karika koje su doprinijele dobrim rezultatima koje trenutno imamo. Sa Pidrom sam prijatelj još od Akademije, tako da ako baš moram, izdvojio bih njega”.

Šta bi poručio Akademcima? Da li se trud i zalaganje isplate?

“Najvažnije je da volite ono što radite i da uživate u svakom trenutku. Bit će dana kad vam ne ide, ali ne smijete odustajati. Svaki trening treba shvatiti ozbiljno i izvući maksimum iz njega. Važno je da vodite sportski život, da neprestano ulažete u sebe, a sa takvim stavom ni rezultati neće izostati”.

Od koga si za vrijeme bavljenja fudbalom najvise naučio?

“To je jako teško pitanje jer smatram da sam naučio nešto od svakog trenera i saigrača. U Sarajevu sam od 2011. i za to vrijeme sam zaista naučio mnogo. Stariji igrači uvijek nastoje nama mlađima dati savjet, ali i kritiku. Svako napredovanje pojedinca se pozitivno odražava na kompletan tim”.

Za koji evropski klub bi volio zaigrati u budućnosti?

“To je definitivno Milan. Od malena ih pratim i želja mi je jednog dana istrčati na San Siro. Bogata klupska historija, dobri igrači, generalno dobri uslovi za fudbal u Italiji. Sve to zajedno, je nešto na što teško možete ostati ravnodušni”.

Ima li neki igrač da ti je posebno drag?

“Najdraži igrač mi je Paolo Maldini. Igramo na istoj poziciji, a Paolo je važio borbenog i srčanog igrača. Smatram da je njegov odnos prema klubu za poštovanje i primjer drugima”.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)