Ženska U19 reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas u Etno selu Stanišići od Češke Republike sa 0:2 u susretu prvog kola grupe 4 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019, prenosi zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu imala je Klara Cvrčkova u 32’ kad je izašla sama pred bh. golmanicu Iman Šljivo koja je dobro intervenisala i sačuvala svoju mrežu. BiH je imala solidan pokušaj preko Marije Damjanović, ali napadačica naše „U-19“ selekcije nije bila precizna.

Eliška Dvorakova je u 57’ sa dvadesetak metara pogodila prečku, a minutu poslije nakon kornera je dobar pokušaj imala i Nikola Hladikova, ali je Šljivo još jednom bila na visini zadatka.

Nakon slobodnog udarca za Češku Republiku u 62’ najviša u skoku je bila Katerina Kotrčova čiji udarac sa peterca Šljivo izbacuje u korner.

Prednost Češkoj donosi Klara Cvrčkova u 66’ kad nakon prekida sa oko 7 metara glavom šalje loptu u mrežu.

Na asistenciju Anete Pochmanove u 75’ u dobroj prilici se našla Hladikova, ali iskosa sa desne strane šalje loptu pored gola.

Prednost je udvostručila Simona Novotna u 79’ kad je sa lijeve strane peterca bh. tima loptu proslijedila u mrežu za konačnih 0:2

Po završetku utakmice selektor Dragan Jevtić je izjavio: „U prvom poluvremenu smo uspjeli da pariramo veoma kvalitetnoj selekciji Češke. Borili smo se, dali smo sve od sebe, ali protivnik je bio bolji i zasluženo pobijedio na čemu im čestitam. Ovo je naša realnost. Mi ćemo nastojati da podignemo ekipu i spremimo se za naredne utakmice gdje ćemo, nadam se prikazati bolju igru.“

U drugom susretu grupe Norveška je sa 7:0 pobijedila Gruziju. Drugo kolo na programu je 5. oktobra u 15:00 sati kada će se sastati Norveška-BiH (Etno selo Stanišići) i Češka Republika-Gruzija (Ugljevik).

Bosna i Hercegovina-Češka Republika 0:2 (0:0)

Etno selo Stanišići.

Sutkinja: Reelika Turi (Estonija).

Pomoćne sutkinje: Karolin Kaivoja (Estonija), Paulina Baranowska (Poljska).

4. sutkinja: Ewa Augustyn (Poljska).

Golovi: 0:1 Cvrčkova (66’), 0:2 Novotna (79’).

Žuti kartoni: Novotna, Machutkova, Hladikova (Češka Republika).

BiH: Iman Šljivo, Ajla Zukić (29. Frančeska Šimić), Andrea Gavrić, Aldina Hamzić (86. Dušica Lukić), Aldijana Šišić, Vina Crnoja, Irma Jusanović (76. Nikolina Milović), Marija Damjanović (86. Ena Taslidža), Đula Velagić, Minela Gačanica, Anđela Mitrović. Selektor: Dragan Jevtić.

Češka Republika: Olivie Lukašova, Eliška Sonntagova, Simona Novotna (84. Tereza Puškova), Katerina Kotrčova,Klara Cvrčkova, Aneta Pochmanova, Tereza Hrtankova, Adela Machutkova, Eliška Dvorakova (65. Sara Illešova), Kristyna Sivakova, Nikola Hladikova (84. Alena Pečkova). Selektor: Jiri Sanak.