Da dovoljno shvatimo koliko se trebaju poštovati pobjede protiv Sjeverne Irske i Austrije treba pročitati sljedeće. Sjeverna Irska je reprezentacija koja se plasirala i prošla grupnu fazu na Euro 2016, a od plasmana na SP 2018 kroz baraž dijelilo ju je jako malo – jedan izmišljeni penal. Austrija je u posljednjih deset mečeva slavila osam puta (protiv Njemačke, Rusije, Švedske, Srbije…), a izgubila samo jednom – i to protiv Brazila.

Možda nam još uvijek nam baš nije potpuno jasno kakvu sve korist možemo imati od UEFA Lige nacija, ali znamo da iz dvije utakmice ovog takmičenja imamo šest bodova i da smo prvi u grupi. Možda i važnije od šest bodova u novom UEFA-inom takmičenju je nekoliko pomaka koje smo svi primjetili na reprezentaciji BiH.

Foto: Ines Lučić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Zmajevi nisu igrali lijepo, posebno protiv Sjeverne Irske, što nas je možda i iznenadilo zbog drugačijih najava Roberta Prosinečkog, ali smo u ove dvije posljednje utakmice, kao i u prethodnim prijateljskim utakmicama vidjeli jednu vrlo važnu stvar. Zmajevi pod selektorskom palicom Roberta Prosinečkog igraju motivisano i neumorno kao što nisu igrali godinama.

Protiv Sjeverne Irske i Austrije nije bilo opuštanja ni jedne sekunde, a da je Prosinečki selektor kojeg igrači očigledno jako poštuju dokazale su i prethodne prijateljske utakmice, posebno ona u Južnoj Koreji u koju su za razliku od ranijih sličnih utakmica, bez pogovora putovale i naše najveće zvijezde.

Robert Prosinečki se malo kockao sa nepozivanjem Asmira Begovića za Sjevernu Irsku i Austriju, ali je i u tome izašao kao pobjednik. Ibrahim Šehić je na njegovu sreću dobro je odradio posao na ovim utakmicama, a Prosinečki je svim igračima preko leđa Asmira Begovića poslao jasnu poruku kako će gledati na sve ono što mu samo bude i ličilo na odstupanje od maksimalnog angažmana u dresu BiH.

Foto: Ines Lučić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Nadamo se samo kako i Robert Prosinečki neće doživjeti sudbinu naših ranijih selektora od kojih nijedan nije uspio nagnati Zmajeve da ovakav nivo angažmana u dresu BiH zadrže duži niz utakmica, pa su nerijetko zajedno sa navijačima nakon nekoliko dobrih utakmica doživljavali leden tuš kroz neočekivane poraze poput onog od Egipta, Kipra, Izraela, SAD-a, Slovačke… Uspije li u tome, sadašnji selektor BiH mogao bi postati i najuspješnijim ikada.

Navijači uoči nastavka UEFA Lige nacija mogu odahnuti i po još jednom pitanju. Čini se da je reprezentacija BiH sa Darkom Todorovićem na desnom beku dobila jedno od solidnijih rješenja u proteklih 10 godina. Todoroviću je tek 21 godina i sigurno da će u njegovoj formi biti odstupanja, ali izlgeda da bi mogao biti najbolje rješenje nakon oproštaja Mensura Mujdže, posebno uzmemo li u obzir ono što je pokazao u Premijer ligi BiH, U21 reprezentaciji BiH, te da igra u Red Bull Salzburgu koji planski i stručno radi na razvoju svojih igrača.

Foto: Ines Lučić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Treba zaključiti kako je reprezentacija BiH u posljednja dva meča izgledala stabilno i organizovano. Nakon što je to postigao Robert Prosinečki sada ima temelj da ide korak dalje i pravi napredak u kreativi i kombinatorici bh. tima onoliko koliku mu naša realna kvaliteta to dopusti. Prosinečki za razliku od prethodnika vjeruje Duljeviću, Sariću, Zakariću, Miloševiću, Kruniću, Todoroviću, Čiviću, Lončaru, Menalu, Gojaku…, pa samim tim ima i šire opcije za razvoj igre reprezentacije BiH.

Uz povratak Seada Kolašinca, te afirmisanje novih kvalitetnih igrača iz mlade reprezentacije BiH, imamo pravo da vjerujemo kako reprezentacija BiH može biti koliko-toliko značajan faktor na mapi europskog fudbala.

Navijačima je dovoljno da Zmajevi uvijek pokažu svoj maksimum na terenu i da budemo reprezentacija koja će pokazati zube i namučiti i najveće reprezentacije.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

(BIH.ba)