Fudbalska selekcija BiH će u narednih sedam dana odigrati dva susreta UEFA Lige nacija protiv Sjeverne Irske u Belfastu (8. septembar) te protiv Austrije u Zenici (11. septembar).

Ranije je BIH.ba portal objasnio kako Zmajevi preko ULN mogu do Eura 2020, a u ovom tekstu ukratko o našim protivnicima.

U subotu igramo protiv Sjeverne Irske koja je na Euru 2016 prošla grupnu fazu kao treća iza Njemačke i Poljske, a ispred Ukrajine, te tijesno ispala u osmini finala od Velsa sa 1:0. Tijesno je Sjeverna Irska ispala i iz baraža za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Švicarska ih je pobijedila u Belfastu sa 0:1 iz sumnjivog penala, a u revanšu Baselu je bilo 0:0.

Objektivno gledajući, naša selekcija je na papiru 100 miliona eura skuplja i kvalitetnija od Sjeverne Irske, ali će morati da nametne svoj način igre u Belfastu kako bi ostvarila pozitivan rezultat. Irci preferiraju fudbal sa puno duela, gdje nastoje da lopta bude što manje na zemlji, što sigurno neće odgovarati bh. reprezentativcima.

Sjeverna Irska negostoljubiv domaćin

Uzimajući u obzir kvalifikacije za EP 2016. godine i SP 2018. godine, Sjeverna Irska je na svom terenu odigrala 11 utakmica (uključujući i baraž duel za SP sa Švicarskom), ostvarila sedam pobjeda, dva remija i samo dva poraza.

Naši naredni protivnici su u Belfastu bili bolji od Češke, Norveške, Grčke…., a izgubili su samo od Njemačke i Švicarske.

Sjevernu Irsku s klupe predvodi Michael O'Neill, dok je prva zvijezda tima nekadašnji defanzivac Manchester Uniteda Jonny Evans, inače kapiten reprezentacije.

Tržišna vrijednost Sjeverne Irske prema transfermarktu iznosi 31,10 miliona eura (naša selekcija 137,03 miliona eura), a gotovo svi reprezentativci igraju za engleske klubove (nekoliko igrača nastupa u Škotskoj).

Sjevernoirci su trenutno na 27. mjestu FIFA rang liste.

Arnautović i Alaba predvode Austrijance

Poslije susreta sa Sjevernom Irskom, BiH će u Zenici ugostiti reprezentaciju Austrije.

Austrija kao preporođena igra pod vodstvom Franka Fode i u šest prijateljskih mečeva, ostvarila je čak pet pobjeda i samo jedan poraz. Austrijanci su zadivili cijeli svijet pobjedom protiv Njemačke uoči Svjetskog prvenstva.

Marko Arnautović (West Ham) i David Alaba (Bayern) su dva najbolja igrača Austrije, čiji roster prema transfermarktu vrijedi 230,50 miliona eura.

Austrijanci zauzimaju 23. poziciju na FIFA rang listi.

Za razliku od Sjeverne Irske, Austrijanci igraju fudbal sa mnogo kombinatorike, pas igre i nastoje da imaju što veći posjed lopte. Austrija može biti izuzetno opasna i nakon prekida, a slobodno se može reći da je kvalitetom “tu negdje” sa Zmajevima i da će nijanse ili individualni kvalitet odlučiti eventualnog pobjednika u Zenici.

(BIH.ba)