Sarajlija Vladimir Petković, koji uskoro počinje svoj treći dvogodišnji mandat na klupi nogometne reprezentacije Švicarske, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” osvrnuo se na prvog protivnika našeg državnog tima u Ligi nacija – Sjevernu Irsku.

Podsjetimo, reprezentacija Švicarske je u baražu za nedavno Svjetsko prvenstvo u Rusiji u dvije utakmice nadigrala Irce. U Belfastu je bilo 1:0 za goste, a u Baselu 0:0…

Važan faktor

“Sjeverni Irci imaju kompaktan tim, u kojem su važan faktor emocije. Naime, kad igraju, posebno kod kuće, najčešće u Befastu, svaki dobar potez slavi se maltene kao gol”, kaže Petković.

Dodaje da osvojeni duel ili drugi dobar potez izaziva eurofiju na tribinama.

“To svakako tokom cijele utakmice diže izabranike selektor Micheala O'Neilla. Bez obzira na to šta se desi na terenu, pozitivni su, na kraju krajeva, i pošteni. I publika i sami igrači, struka…”, kaže Petković o našem narednom rivalu.

Bivši igrač Sarajeva naglašava da Sjeverni Irci do kraja vjeruju u pozitivan rezultat.

“I idu do kraja… Do kraja igraju svoju igru”, upozorava Petković.

U prvoj utakmici u Belfastu Irci su protiv Švicarske igrali svoj tradicionalni stil, na duge lopte, a u Baselu su spustili loptu na zemlju, što je svakako novi ili dodatni kvalitet tog tima.

“U Belfastu smo ih uspjeli stisnuti, odnosno napravili smo visok presing te smo spustili loptu na zemlju. Jednostavno, nismo im dozvolili da uđu u igru. S druge strane, u revanšu smo mi htjeli da igramo malo opreznije, da kontroliramo igru, jer je teren bio težak, i prije i tokom utakmice padala je jaka kiša… Njima su odgovarali ti uvjeti, ali su igrali i od noge do noge”, objašnjava Petković.

Kvalitet i srčanost

Na pitanje je li švicarski recept iz prve utakmice i dobitna kombinacija za naš državni tim, Petković odgovara:

“Sigurno, taj visoki presing mogao bi biti važan segment. No, teško je tako igrati 90 minuta. U svakom slučaju, reprezentacija BiH treba igrati slobodno. Izabranici Roberta Prosinečkog sigurno su tehnički jači. Ircima se, međutim, nikako ne smije dozvoliti da preuzmu ritam. Jer, kad oni preuzmu ritam ili dugim ili kraćim loptama, imaju više mogućnosti da uspostave svoju igru. Igra na čovjeka, dosta duela, visoka ili dugačka lopta, a posebno važan segment je taj njihov ritam utrčavanja. Tu su izuzetno jaki… Na to se mora obratiti posebna pažnja, kao i na visoke lopte. Također, ta njihova duga lopta, nije uvijek bitno na koga ide, već kojem trećem igraču ona dolazi”.

Komentirajući naše i šanse Sjevernih Iraca da dođu do prve pobjede, Petković kaže:

“Mislim da su šanse barem 55:45 za reprezentaciju BiH, sudeći prema kvalitetu igračkog kadra. No, izabranici Prosinečkog trebaju dostići i izdržati njihov mentalitet i način igre, koja se igra srcem. Znači, uz tehnički kvalitet, mora se igrati i srčano. Mnogo trke, mnogo duela”.

Novi tim

Reprezentacija Švicarske septembarske utakmice otvara protiv Islanda (Liga nacija), a tri dana poslije igra prijateljsku utakmicu s Engleskom.

“Naš kadar malo će se promijeniti, jer u Ligi nacija nije toliki pritisak rezultata, kao što je to slučaj u direktnim kvalifikacijama, pa će šansu dobiti i neki drugi ili mlađi igrači. Normalno, i tu je važno napraviti pozitivan rezultat te probati otići na završni turnir. U svakom slučaju, najvažnije je ne ispasti iz jakosne grupe”, kaže Petković na kraju razgovora za “Dnevni avaz”.

(BIH.ba)