“Od cijele Europe, samo se mi u Bosni i Hercegovini brinemo hoće li ili neće pasti kiša prije utakmice” prokomentarisao je Husref Musemić u razgovoru sa Mirsadom Bešlijom pored terena Grbavice uoči derbija Željezničara i Sarajeva. Derbija koji je vratio vjeru u bh. fudbal i da najvažnija sporedna stvar na svijetu i u našoj državi može izgledati moćno i atraktivno ako se igra u adekvatnim uslovima.

Novi travnjak stadiona Grbavica koji je finansiran od strane FK Željezničar omogućio je objema ekipama da igraju tehnički kvaliteniji fudbal nego što smo na to navikli, pa smo za rezultat imali četiri gola i niz atraktivnih momenata na terenu koji su kao konačan epilog imali oko 10.000 zadovoljnih navijača koji jedva čekaju novu utakmicu svojih klubova.

Utakmica na Grbavici, baš kao i ona prošla između Želje i Zrinjskog, dokaz je da se u Bosni i Hercegovini mora uložiti puno više truda i novca u rekonkstrukciju postojećih i izgradnju novih terena, jer sjetite se da čak ni najbolji igrač svijeta Cristiano Ronaldo zbog lošeg travnjaka Bilinog Polja nije mogao pogoditi gol sa 11 metara.

Nažalost, dok u Hrvatskoj Nogometni savez ove godine finansira izgradnju novih travnjaka svim prvoligašaima, tzv. krovna kuća bh. fudbala odlučila se za apliciranje sredstava za renoviranje nove vlastite zgrade što su ujedno potcrtali i kao glavni cilj Fudbalskog saveza BiH u 2018. godini. Razlika u ciljevima i ne treba da čudi, jer FS BiH vodi fudbalski anoniman čovjek pri tome zaposlen u drugoj firmi, a Hrvatski savez legenda svjetskog fudbala Davor Šuker.

Vjerovatno je zato Hrvatska bila u finalu Svjetskog prvenstva, a Bosna i Hercegovina isti Mundijal gledala preko TV-a.

Davor Šuker i Elvedin Begić

Lokalne vlasti i često nesposobne uprave klubova su također krivci za loše stanje u bh. fudbalu, ali Fudbalski savez BiH opet zaslužuje najveće kritike kada novce od UEFA-inih projekata ulažu u vlastitu zgradu ili npr. reflektore, odnosno projekte od kojih bh. fudbal neće imati nikakvu korist kada je u pitanju kvaliteta igre.

UEFA svake godine diljem Europe finansira niz infrastruktrnih projekata, no čini se kako administracija FS BiH nema kvalitetne projekt menadžere i lobiste u samoj UEFA-i koji bi osmislili, aplicirali i realizirali značajne infrastrukturne projekte. To i ne čudi jer se u tzv. krovnoj kući bh. fudbala odavno zapošljavaju kadrovi samo po familijarnim i političkim diktatima i vezama koji su često pri tome još i krajnje nesposobni.

UEFA je finansirala izgradnju stadiona u San Marinu

Da FS BiH ne vode ljudi koji mogu maksimalno iskoristiti svoje pozicije za dobro bh. fudbala pokazuje i višegodišnja situacija u kojoj se BHT Premijer liga prenosi na tv. platformi koju gleda samo nekoliko postotaka bh. stanovništva, te koja ujedno nerijetko ima smetnje i kašnjenja tokom prenosa.

Zbog neprisustva domaćeg fudbala na televiziji, današnja bh. mladost odlično poznaje finaliste svih mogućih reality show-a iz Srbije i Hrvatske, a ne zna nabrojati ni dva igrača Želje, Sarajeva, Čelika, Slobode, Veleža, Borca… Dok u FS BiH shvate da takva situacija prijeti izumiranju bh. fudbala u potpunosti, vjerovatno će biti i prekasno.

Nova zgrada FS BiH koštat će prema nezvaničnim informacijama više od 6 miliona KM

Zgrada od šest miliona i skupocijeni džipovi ispred nje ne donose nikakvu korist bh. fudbalu i nadamo se kako će u FS BiH što prije zapuhati neki novi vjetrovi koji će motivisati cijelo društvo na angažman za boljitak bh. fudbala. Bh. fudbala čija je budućnost neizvjesna bez jasnih strategija FS BiH.

(BIH.ba)