Kako je okončao prošlu, mladi bh. napadač Hamza Čataković (21) tako je započeo i novu sezonu u slovačkom Trencinu.

Na četiri utakmice u Europa ligi postigao je tri gola i upisao asistenciju, te je ponio najveće zasluge za plasman svoje ekipe u treće pretkolo.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

Bivši igrač Sarajeva je za BIH.ba iznio utiske s početka sezone.

“Sigurno da sam zadovoljan. I na pripremama je bilo super, dobro smo igrali. Zadovoljan sam također svojom igrom, pogotovo sad u kvalifikacijama za Europa ligu, gdje sam zabilježio tri gola i asistenciju, što je super. Samo moram tako nastaviti”, govori Čataković.

Nova pozicija

U doigravanju za prvaka u prošloj sezoni na deset mečeva postigao je čak sedam pogodaka. Sada igra drugu poziciju, ali mu to ne predstavlja problem.

“Prošle sezone sam igrao napadača. U ovoj sezoni igram ofanzivnog veznog. Drugačija je pozicija, ali to mi nije problem. Osjećam se dobro. Bilo je sigurno interesa za moje usluge, ali ništa konkretno”.

Od jula ove godine Trencin s klupe predvodi iskusni holandski stručnjak Ricardo Moniz, koji je prema Hamzinim riječima mnogo unaprijedio igru ekipe.

“Inače, filozofija kluba je takva da s bilo kojim trenerom igramo ofanzivno i presing cijelu utakmicu. Ricardo je top trener. Mislim da je podigao našu igru za 50% u odnosu na prošlu sezonu”.

Infrastruktura dosta bolja u Slovačkoj

S obzirom da je već drugu sezonu u Slovačkoj, uporedio je tamošnju ligu s onom u BiH.

“Prije svega, infrastruktura i stadioni su dosta bolji. Svaki stadion u ligi je nov, travnjaci su također super. U zadnjoj utakmici prošle sezone protiv Trnave bilo je 18.000 ljudi, tako da je prilično dobro propraćeno, a i liga je dosta kvalitetna. Ima dosta dobrih igrača i liga je dobra za razvijanje”.

Čataković opravdano očekuje da se nađe na spisku U21 BiH za naredne kvalifikacione utakmice sa Švicarskom (7. septembar) i Rumunijom (11. septembar).

“Zadnjih utakmica nisam bio pozivan, ali sam uvijek pratio rezultate i utakmice. Znam da smo prvi na tabeli, tako da imamo dobru šansu i vjerujem da to nećemo ispustiti i da ćemo se direktno kvalifikovati na EP. I naravno, nadam se pozivu!, poručio je na kraju Čataković”, koji je debi za U21 BiH upisao u septembru prošle godine u prijateljskoj utakmici protiv Crne Gore.

(BIH.ba)