Susretima prvog kola u subotu (21. juli) i nedjelju (22. juli) počinje nova sezona BHT Premijer lige BiH.

Neke od najboljih fudbalera iz prošlih sezona, poput Gorana Zakarića, Elvisa Sarića, Darka Todorovića, Dine Beširovića, Luke Menala, Stjepana Lončara, Kenana  Pirića, Daniela Graovca (svi nabrojani karijeru nastavljaju u klubovima van BiH) nećemo više gledati na premijerligaškim terenima.

Posljednje tri sezone mostarski Zrinjski je dominantan i osvojio je tri titule u nizu, a i u sezoni 2018. / 2019. slovi kao glavni kandidat za trofej.

Željo i Sarajevo glavni konkurenti Zrinjskom

Za razliku od prošle sezone, Blaž Slišković neće predvoditi Mostarce sa klupe, već će to biti Ante Miše, koji nije uspio sa Zrinjskim da eliminiše slovačku Trnavu u prvom pretkolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Zrinjski je uspio zadržati većinu ključnih igrača iz prošle sezone (osim Kenana Pirića koji je prešao u Maribor), ali je moguće da će Nemanja Bilbija te Miloš Filipović napustiti “Plemiće” u skorije vrijeme.

Glavni konkurenti Zrinjskom za najviši plasman bit će Željezničar i Sarajevo.

Željezničar i ovu sezonu ulazi sa novim trenerom (Slobodan Krčmarević početkom juna preuzeo tim s Grbavice) i nekoliko novih fudbalera.

Dva veoma važna igrača Vojo Ubiparip i Danijel Graovac su napustila Želju, dok je najbolji fudbaler lige iz prošle sezone Goran Zakarić suspendovan od strane kluba, jer je bez dozvole pregovarao sa beogradskim Partizanom.

Momčad Sarajeva nije mijenjala puno u prelaznom roku i Husref Musemić ima prilično uigran tim koji bi konačno mogao obradovati svoje navijače i osvojiti jedan od trofeja.

Sarajevo je u prvom pretkolu Europa lige bez većih problema izbacilo armenski Banants postigavši pet golova u dva meča (2:1 i 3:0) i s mnogo samopouzdanja ušlo u novu takmičarsku sezonu.

Boris Pavić najjača karika Širokog Brijega

Ekipa Širokog Brijega jedna je od najvećih nepoznanica u novoj sezoni. Najbolji fudbaleri iz prošle sezone Luka Menalo, Stjepan Lončar i Damir Zlomislić nisu više u Širokom Brijegu, a i Goran Sablić je napustio poziciju trenera i otišao u moldavski Sheriff.

Ipak, novi trener Boris Pavić, koji slovi za jednog od najboljih u BiH, pokazao je u dvomeču sa slovenačkim Domžalama da će biti najjača karika u timu Širokog. Široki se nije plasirao u drugo pretkolo Europa lige, ali je pružio odličan otpor kvalitetnijim Domžalama i malo je nedostajalo da izbori nastup u narednoj fazi.

(BIH.ba)