Osvojivši drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, hrvatska reprezentacija je zaradila pravo bogatstvo – čak 28 miliona dolara, dok su Francuzi za svjetsku krunu zaradili još 10 miliona dolara više, javlja Hina.

Svaka reprezentacija koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo dobila je osam miliona dolara, prolaz skupine osigurao je dodatna četiri miliona i još četiri miliona dolara za plasman u četvrtfinale.

Nagrada za ulazak u polufinale je 22 miliona dolara, kolika je nagrada i za četvrto mjesto.

Treće mjesto donosi 24, drugo 28 miliona dolara, a svjetski naslov čak 38 miliona dolara.

Vodstvo HNS-a i igrači dogovorili su da 60 % FIFA-ine nagrade ide savezu, a 40 % igračima i stručnom štabu, a taj iznos dijelit će se između igrača i stožera u omjeru 80-20.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) povećala je nagradni fond za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine na 400 miliona dolara što je porast od 12 posto u odnosu na SP 2014. u Brazilu.

FIFA je u Brazilu reprezentacijama podijelila 358 miliona dolara pri čemu je svjetski prvak Njemačka dobio 35 miliona dolara, Argentina kao finalist 25, dok su Holandija za treće i Brazil za četvrto mjesto dobili 22 i 20 miliona dolara.

(BIH.ba)