Nogometne selekcije Hrvatske i Francuske danas će igrati veliko finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Nogometaši Hrvatske će igrati jednu od najvećih utakmica u sportskoj historiji te države, a protiv sebe će imati moćnu selekciju Francuske, koja početkom takmičenja ipak nije spadala u najuži krug favorita za titulu.

“Galski pijetlovi” su ipak dokazali da kritičari nisu u pravu, te da je pred selekcijom koju predvodi Didier Deschamps svijetla budućnost.

Legenda bh. nogometa i Fudbalskog kluba Željezničar Enver Hadžiabdić smatra da u duelu iskusnog tima Hrvatske i Francuske koju “nosi” mladost i izuzetne fizičke predispozicije nema izrazitog favorita, te da će mnogo faktora odrediti ishod duela za prvaka svijeta.

“Mislim da nas očekuje uzbudljivo finale, ali pobjednika je teško prognozirati. Mnogo toga će zavisiti od detalja, nadahnuća igrača, raspoloženja, ali i taktike koju postave treneri. O motivaciji u ovakvim mečevima je suvišno pričati. San svakog igrača je da postane prvak svijeta i uđe u historiju, tako da će sigurno svi na terenu dati i više od maksimuma”, rekao je Hadžiabdić za Fenu.

Bivši igrač i trener Željezničara naglašava da su u finalnu njegove simpatije na strani Hrvatske, ali da našim zapadnim komšijama neće biti lako protiv Francuza koji su pokazali zavidan nivo nogometa.

“Francuzi u svom sastavu imaju odlične igrače koji se izuzetno dobro kreću, a Deschamps ih s klupe dobro vodi. Hrvati su u sličnoj situaciji, krasi ih velika borbenost i iskustvo, taktički su dobro postavljeni, tako da je u finalu sve moguće. Očekujem da će obje ekipe dosta oprezno započeti utakmicu”, objasnio je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je u dresu Željezničara osvojio titulu prvaka bivše države 1972. godine, a klubu je kao trener donio i prvu titulu prvaka BiH u finalu protiv Sarajeva 1998. godine.

Finale između Hrvatske i Francuske će biti odigrano danas od 17 sati na Lužniki stadionu u Moskvi.

(BIH.ba)