Rođeni Brčak i bivši napadač Hrvatske Mladen Petrić (37) u razgovoru za hrvatske medije otkrio je tajnu uspjeha ove generacije hrvatske reprezentacije.

– Pogledajte naše igrače u kakvim klubovima igraju, koliko su toga osvojili u posljednjih sedam-osam godina. Od 2013. Hrvati osvajaju Lige prvaka. Ne samo da osvajaju nego su ključni igrači, zabijaju odlučujuće golove u tim finalima. Više je toga Luka Modrić osvojio u karijeri nego svi engleski igrači u zadnjih 20-30 godina. Zatim Rakitić, Mandžukić, Perišić, Lovren… Ovi momci znaju igrati velike utakmice, a napokon se vidi da su postali obitelj. Znate, u nogometu mi uvijek govorimo, na velikim turnirima, da smo prava momčad, da smo obitelj, da atmosfera ne može biti bolja. Često je to demagogija bez pokrića. Ovaj put je to doista tako. Ova reprezentacija igra i ponaša se poput obitelji. Zato ih je užitak gledati. Zato u Rusiji rade to što rade. – kaže Petrić.

Zlatko Dalić je imao zadatak napraviti atmosferu i uvjeriti nas da smo najbolji. Čini nam se baš ono što u BiH radi i Robert Prosinečki.

– Naravno. Mi imamo savršene igrače. Baš me zanima koji to izbornik može nogometu učiti Modrića ili Rakitića. Određene taktičke finese se, jasno, mogu popraviti, ali za bilo što drugo nema vremena. Najvažniji posao izbornika je stvoriti atmosferu. Nabiti igrače vjerom u sebe i suigrače. Uvjeriti ih da su najbolji i da su nepobjedivi. Od skupine igrača stvoriti prijatelje i obitelj. Dalić je u svemu tome uspio, a da je to tako dokaz je drugo poluvrijeme protiv Engleske. Niti u jednom trenutku nisam vidio kod naših igrača paniku, nesigurnost. Čak i kad su Englezi poveli, momci su igrali svoju igru, znajući da su bolji i da će pobijediti. Takav pristup i takvu mentalnu snagu vidio sam samo kod Nijemaca kad sam tamo igrao. Nijemcima je svejedno protiv koga igraju, koji je rezultat, koliko je protivnik snažan. Gledajući Hrvatsku u Rusiji, imam osjećaj da gledam najjaču Njemačku ikad. Daliću na tome skidam kapu. – zaključuje Petrić.

(BIH.ba)