Bosna i Hercegovina navijat će danas za Hrvatsku, a osim podrške komšijama za to imamo i dodatni motiv – dobar dio hrvatskih reprezentativaca ima vezu sa BiH.

Rakitić: Majka rođena Žepčanka

Igrač Barcelone je član reprezentacije Hrvatske i samo je jedan od onih koji ima blisku povezanost s Bosnom i Hercegovinom, a igra za “Vatrene”. Majka mu je iz Žepča, a on je inače rođen u Švicarskoj. Zanimljivo da je u evropskim utakmicama debitirao upravo protiv jednog bh. tima. Nosio je dres Bazela protiv Širokog Brijega. Rakitić nije zaboravio BiH pa je prije dvije godine kupio novi semafor za stadion Radnika iz Bijeljine.

Lovren rođen u Kraljevoj Sutjesci

Dejaln Lovren stoper Liverpula je iz Kraljeve Sutjeske kod Kaknja, ali je zbog malog kapaciteta kakanjskog porodilišta rođen u Zenici.

– Dejan često dolazi u Kakanj. Posjećuje baku Finku koja tu živi. Vrlo je prijatan momak – kaže Mato Komšo, dugogodišnji novinar iz Kaknja.

Ćorluka finansirao spomenik u Derventi

Kako Lovren ne zaboravlja Kakanj, tako i Vedran Ćorluka diše punim plućima za svoju Derventu. Tako se prije nekog vremena odlučio i za gradnju spomenika palim braniteljima u Modranu kod Dervente.

Jedvaju otac iz Mostara

Zdenko Jedvaj je svojevremeno bio uzdanica Veleža, a danas je njegov sin član reprezentacije Hrvatske. Otac je Mostarac, a sin Zagrepčanin.

Kovačić porijeklom iz Zabrža

Nije baš česta prilika da igrač Reala iz Madrida posjeti Zabrđe. Ali i to se dešava, pa je tako Mateo Kovačić pohodio Zabrđe kod Kotor-Varoši.

Njegovo porijeklo je iz tog mjesta, pa se prije nekoliko godina odlučio posjetiti rodbinu i prijatelje. Kovačić je rođen u austrijskom Lincu.

Zlatko Dalić

Pred svima njima u svlačionici stoji Zlatko Dalić, kao očigledan primjer da je najbolji recept da Bosanac bude na ključnoj poziciji u reprezentaciji Hrvatske. Ustvari Dalić nije ni Bosanac ni Hercegovac, jer Livnjaci u šali često kažu kako su oni ono “i” između “Bosna” i “Hercegovina”.

Nakon Travničanina Miroslava Blaževića iz 1998. godine, s reprezentacijom Hrvatske niko na mundijalima nije daleko stigao. Opet je tu Bosanac, ovoga puta Livnjak, za novi iskorak na najvećem fudbalskom takmičenju. Zanimljivo je da ga je baš Ćiro želio dovesti kao pomoćnika na klupu BiH 2008. godine, ali za to nije dobio dozvolu.

Kaljenje u Mostaru

Luka Modrić se redovno veže za BiH. Igrač madridskog Reala ne vuče porijeklo iz naše države, ali svakako je njegov fudbalski put obilježila ovdašnja Premijer liga.

Kao mlad, ali neafirmiran igrač nosio je dres mostarskog Zrinjskog na posudbi iz zagrebačkog Dinama. On sam je znao reći da je to za njega bilo veliko iskustvo iz kojeg je mnogo toga naučio.

Kolonija u Francuskoj

Najveći uspjeh reprezentacija Hrvatske ostvarila je na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj.

Tada su “Vatreni” zauzeli treće mjesto, a u toj selekcije je bilo osam igrača koji su iz BiH ili imaju porijeklo iz naše države. To što ih nije bilo i više krive su povrede, jer su van terena ostali Boris Živković i Niko Kovač.

(BIH.ba)