Hrvatska je u finalu, ko bi to očekivao. Hrvatska je mala zemlja, bogata u nogometnoj kulturi i historiji, ali ko bi to očekivao, kazao je predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino na novinarskoj konferenciji u Moskvi, javlja Fena.

“Ispred nas je vrhunac prvenstva. Očekuje nas jedinstveno finale, prije 20 godina su Francuska i Hrvatska igrale u polufinalu, a sada će igrati u finalu. To dokazuje da se kvaliteta izjednačuje. Hrvatska je ušla u finale, Belgija u polufinale. Ne postoje male i velike reprezentacije, samo kvaliteta”, naglasio je prvi čovjek krovne nogometne organizacije, prenosi Hina.

Infantino se osvrnuo na tvrdnju kako evropske reprezentacije dominiraju svjetskim prvenstvom i kako će četvrti put uzastopce svjetski prvak biti sa Starog kontinenta.

“Koliko je bilo ravnoteže u prošlosti, to je i isto pitanje. U finalu ćemo gledati jednu reprezentaciju koja je bila svjetski prvak i koja nije bila. Hrvatska nije globalno moćna u nogometu, ali je u finalu. Sve se svodi na rad. Ovo SP je pokazalo dominaciju europskih ekipa, ali i odlične igre drugih reprezentacija”, rekao je.

Pohvalio je Rusiju, naglasivši kako je u svim segmentima ovo najbolje organizirano svjetsko prvenstvo.

“Ovo je do sada najbolje svjetsko prvenstvo. Organizacija je bila vrhunska, stadioni, osiguranje, transport, cijela operativa. Sve je bilo bez presedana,” kazao je Infantino dodavši:

“Stadioni su bili 98 posto ispunjeni. Više od milion navijača je posjetilo Rusiju, utakmice je širom svijeta pratilo tri milijarde ljudi. Očekuje se da će finale gledati milijarda ljudi. Digitalni kanali su imali više od 11 milijardi pregleda sadržaja, VAR je bio uspješan, antidoping program je bio bez presedana. Imali smo rekordni broj testova, a niti jedan pozitivni nalaz. Gledali smo sjajne utakmice, s puno emocija, a samo je jedna završila bez golova.”

Otkrio je kako će se iduće svjetsko prvenstvo u Kataru održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

“Lige su dobile informacije kada će se prvenstvo igrati kako bi mogle prilagoditi svoje kalendare takmičenja. Mislim da je to prava odluka, jer nije moguće igrati u junu i julu”, istakao je.

Osvrnuo se i na pitanje proširenja SP-a sa 32 na 48 reprezentacija od prvenstva 2026. godine.

“Analizirali smo to pitanje i jednoglasno odlučili da sa proširi sa 32 na 48 reprezentacija. U prošlosti smo imali 13, 16, 24 i sada 32 reprezentacije. Broj članica FIFA-e raste, kvaliteta također. Imamo reprezentacije kao što su Italija, Holandija, Čile, Kamerun, SAD, Turska koje su kvalitetne, a ovaj se puta nisu plasirale. Vidjeli smo šta se događa i na ovom prvenstvu. Hrvatska je u finalu, ko bi to očekivao. Hrvatska je mala zemlja, bogata u nogometnoj kulturi i historiji, ali ko bi to očekivao. To dokazuje da je kvaliteta visoka i da je odluka o proširenju ispravna. Postoji kvaliteta i van 32 reprezentacije”, rekao je.

Dodao je kako postoji mogućnost da se već sljedeće prvenstvo igra s 48 reprezentacija.

“Prerano je za nagađanja. Razgovarali smo s Katarcima i nastavit ćemo pregovore. Imamo otvorenu raspravu. Međutim, ako svi u tome uključeni pristanu, možemo i proširiti format”, istakao je.

Kada je u pitanju uvođenje VAR-a, Infantino je taj potez ocijenio punim pogotkom.

“Zbog VAR-a vidjeli smo poštenije prvenstvo. Prihvaćen je i dobro funkcionira. Prije dvije godine smo krenuli testirati VAR. Bio sam skeptičan, ali ako ne testiramo nećemo znati odgovore. Rezultati su posve jasni i pozitivni. Nogomet je kontaktni sport i nije svaki kontakt prekršaj. S VAR-om smo postigli da sudija ima mogućnost provjeriti je li donio pravu odluku, ali i dalje postoji slobodno sudijsko uvjerenje, rekao je.

Iznio je i niz zanimljivih podataka. Bilo je više od 440 provjera, pri čemu 19 promjena, 16 ih je promijenjeno iz loše u ispravnu, a tri su ostale iste.

“VAR ne mijenja nogomet, već ga čini poštenijim, transparentnijim. Golovi iz ofsajda postaju prošlost, a na ovom prvenstvu nije pokazan niti jedan crveni karton. Možda i zbog VAR-a jer igrači sada znaju da je moguće promijeniti odluku”, naglasio je predsjednik FIFA-e.

(BIH.ba)