Reprezentacije Francuske i Belgije večeras će u Saint Petersburgu igrati polufinale Svjetskog prvenstva, a upravo su Belgijanci bili u našoj kvalifikacionoj grupi za tekući Mundijal.

Zmajevi su predvođeni Mehmedom Baždarevićem na klupi gostovali 7. oktobra 2016. godine u Briselu u okviru drugog kola kvalifikacione grupe H i doživjeli težak poraz od 0:4.

Hazard, Lukaku i Alderweireld su pogađali za Belgijance, dok je Spahić postigao autogol.

Tačno godinu dana kasnije (7. oktobar 2017. godine) na stadionu Grbavica odigran je susret devetog kola grupe H kvalifikacija za Mundijal u kojem su Zmajevi izgubili s 3:4 od Belgije, koja je uoči te utakmice osigurala plasman na SP.

Medunjanin, Višća i Đumić su bili strijelci za naš tim, dok su Meunier, Vertonghen, Carassco i Batshuayi po jednom matirali Asmira Begovića.

Belgija je na kraju osvojila prvo mjesto u grupi H, a BiH je završila kao treća i ostala bez baraža.

Sa Belgijom smo igrali još šest puta. U kvalifikacijama za SP 2006. poraženi smo u Brusselu s 1:4, dok smo u Zenici slavili s 1:0.

Novi susret desio se u kvalifikacijama za SP 2010., gdje smo upisali obje pobjede. Prvo u Genku s 2:4, a potom u Zenici s 2:1.

Poslije toga igrali smo u kvalifikacijama za EP 2016., a nakon što je susret u Zenici završen 1:1, Belgija je u uzvratu u Brusselu slavila rezultatom 3:1.

Što se Francuza tiče, BIH se u svojoj historiji sa njima sastala četiri puta.

Zmajevi su 2004. godine (18. august) u Parizu odigrali prijateljski susret sa Francuzima, a konačan rezultat glasio je 1:1.

Dvije godine kasnije (16. august 2006. godine) na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu, BiH je izgubila u prijateljskom duelu od Francuske s 1:2.

Preostale dvije utakmice između BiH i Francuske odigrane su u okviru kvalifikacija za Euro 2012. godine.

Francuzi su slavili u Sarajevu sa 2:0 (7. septembar 2010. godine), dok je u Parizu bilo 1:1 (11. 0ktobar 2011. godine).

(BIH.ba)