Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH skoro dvije godine se bori sa improvizacijama u bh. rukometu, ali ne odustaje, piše Anadolu Agency (AA).

Ovoga puta će reprezentativce krajem maja okupiti u Brčkom. Iako je odlukom Evropske rukometne federacije (EHF) bh. tim ostao bez na terenu izborenog plasmana u baraž za Svjetsko prvenstvo, Šuman je optimista i nada se da će BiH zaigrati na narednom velikom takmičenju, a to je Evropsko prvenstvo 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Ističe da mu je velika želja da na taj način iskusnim igračima omogući da se lijepo oproste od dresa sa državnim grbom.

Prijateljski susret protiv Mađara

Do početka kvalifikacija za EURO 2020 krajem oktobra ove godine nema slobodnih termina u kalendaru EHF-a, pa je Šuman odlučio na ovo okupljanje pozvati veliki broj igrača. Stoga je napravio dva spiska, jedan na kojem su do sada uglavnom standardni reprezentativci i drugi na kojem su igrači sa šireg spiska i iz domaće lige.

“U Brčkom ćemo se okupiti 29. maja i odmah sutra putujemo za Budimpeštu, gdje ćemo 31. maja odigrati prijateljsku utakmicu sa Mađarskom. Dogovorio sam sa mađarskim selektorom Ljubomirom Vranješom da odigramo kontrolni susret, ali u terminu koji njima odgovara. Za nas bi bilo bolje da igramo 4. ili 5. juna, ali s obzirom da će nam Mađari snositi sve troškove pristali smo na 31. maj. Moramo se snalaziti na sve moguće načine kako bi reprezentativci bili na okupu, jer do oktobra i početka kvalifikacija za EURO nema slobodnih termina”, kaže Šuman i nastavlja:

“Nakon Mađarske vraćamo se u Brčko gdje su nam lokalne vlasti osigurale smještaj i dvoranu za treninge. Potom idemo u Maglaj gdje ćemo se pripremati još četiri dana, također, zahvaljujući lokalnim vlastima koje su nam izašle u susret. Kako bi im se barem donekle zahvalili odigraćemo dvije utakmice između sebe 3. juna u Brčkom i 8. juna u Maglaju. U tim susretima daću priliku svim igračima da pokažu šta znaju i imaju li kvalitet za reprezentaciju”.

Šuman još uvijek ne zna u kojem će bh. tim sastavu putovati u Budimpeštu, jer mnogi od reprezentativaca do tada neće završiti s klupskim obavezama. Za sada je sigurno da neće putovati Benjamin Burić, golman Wetzlara, Nikola Prce i Marko Panić, dvojac iz poljskog Azotyja.

“Ono što sigurno znam je da ćemo od 4. juna biti kompletni, jer će svim reprezentativcima biti završena nacionalna prvenstva. U Mađarsku ću voditi Petra Jokanovića i Denisa Serdarevića. Želim pronaći standardne golmane za poziciju broj dva i tri, jer Burić je sigurna jedinica. Međutim, veoma je važno imati standardne alternative za njega. Pozvao sam i novajliju Mirka Hercega, koji igra u francuskom Massyju. On je ranije igrao za mlađe selekcije Hrvatske, ali je s radošću prihvatio poziv da zaigra za BiH. U najboljim je igračkim godinama i želim vidjeti kako izgleda i koliko može. Moramo tražiti rješenja na svim pozicijama, jer naši iskusni igrači neće moći vječno igrati”.

Nedavno se na spisku hrvatskog selektora Line Červara našlo ime bivšeg bh. juniorskog i “A” reprezentativca Josipa Ereša, koji trenutno nastupa za PPD Zagreb. Prema Šumanovim riječima, on je davno razgovarao sa desnokrilnim rukometašem koji ga je obavijestio da želi pokušati izboriti mjesto u selekciji Hrvatske.

“I Ereš i Matej Hrstić, bivši kadetski reprezentativac BiH, su mi rekli da žele pokušati nešto novo i poštujem njihovu odluku. Na poziciji desnog krila nemamo problema, tu imamo odličan izbor. Srđan Predragović se pokazao kao pun pogodak, momak izgara za državni dres i ide na glavu u svakoj utakmici. Najbolji je strijelac austrijske lige, a uskoro bi trebao preći u njemačku Bundesligu. Tu je još mladi Ibrahim Haseljić, koji ima ogroman potencijal i veća je perspektiva od Ereša. Kada tome dodamo iskusnog Faruka Vražalića i Muhameda Zulfića, jasno je da na desnom krilu imamo odličan izbor”, priča selektor bh. rukometaša za Anadolu Agency (AA).

Vjeruje u plasman na EP

BiH će do Evropskog prvenstva 2020. godine pokušati doći kroz grupu “5” u kojoj će joj rivali biti Bjelorusija, Češka Republika i Finska. Šuman je uvjeren da bh. tim može izboriti mjesto na završnom turniru.

“Moja velika želja je da sa ovom generacijom, tu mislim da iskusne igrače kao što su Nikola Prce, Mirsad Terzić, Muhamed Toromanović i Ivan Karačić, odem na Evropsko prvenstvo. Mislim da to možemo ostvariti, jer nam je potrebna jedna pobjeda protiv Bjelorusije ili Češke na domaćem parketu, uz dva trijumfa nad Finskom, da bi zaigrali na EURO-u. Na taj način bi iskusnim igračima omogućili da se lijepo oproste od reprezentacije, a nakon toga ih uključiti u rad našeg rukometa. Istina 2020. godina je daleko i ne znam u kakvom će stanju biti, ali ako budu na nivou kao sada volio bih s njima odigrati to prvenstvo”, optimista je Šuman.

Kvalifikacije za EURO 2020 igraće se u tri termina. Prvi je od 24. do 28. oktobra 2018. godine i rezervisan je za susrete prvog i drugog kola. Utakmice trećeg i četvrtog kola igraće se od 10. do 14. aprila 2019. godine, a posljednja dva kola od 12. do 16. juna. Na EP će se plasirati po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam grupa, te četiri najbolje trećeplasirane. Sigurni učesnici EP su domaćini Austrija, Norveška i Švedska, te aktuelni evropski šampion Španija. Biće to prvo Evropsko prvenstvo na kojem će učestvovati 24 reprezentacije, a održaće se od 10. do 26. januara 2020. godine

(BIH.ba)