Igrači Slobode dobili su odmor koji će trajati do 9. juna, kada će biti obavljena prozivka pred početak priprema za naredno prvenstvo. Nijedan igrač još nije otpušten, jer uprava kluba trenutno radi samo na osiguranju uslova za dobijanje licence.

“Sve je sada u drugom planu dok ne okončamo obaveze vezane za licencu. Sa četvoricom igrača dogovorili smo rokove i način izmirenja duga, jedino nismo s Kostićem i Fatićem koji uopće ne žele razgovor. Njihovo potraživanje je oko 100.000 maraka i oni se pozivaju samo na FIFA-u i traže sav novac”, izjavio je za Fenu predsjednik Slobode Senad Mujkanović.

Prema njegovim riječima, situacija oko licence nije toliko kritična, s obzirom na to da se još ne zna koji klubovi će se plasirati u Premijer ligu BiH, a i oni moraju ispuniti uslove za licenciranje, tako da rokovi nisu toliko “tijesni”.

Mujkanović s optimizmom gleda na proces licenciranja, mada kaže da su sve opcije otvorene.

“Moguće je da će nadležna tijela NS BiH potvrditi prethodnu odluku prvostepene komisije za licenciranje, možda u drugoj odluci budu još rigorozniji prema nama, a moguće je i da ponište prvostepenu odluku i sve vrate na početak. Sutra ističe rok za žalbu, idemo u Sarajevo i znat ćemo jasnije kakva je situacija”, napominje predsjednik Slobode.

Licenca je razlog što se još ništa ne radi oko otpuštanja ili dovođenja novih igrača. Poznato je da su ugovori istekli Aleksandru Ignjatoviću, Ivoru Weitzeru, Milošu Mijiću, Aleksandru Lazevskom, Vladimiru Grahovcu, Adnanu Hadžiću i Anelu Husiću, ali s njima tek predstoje razgovori pa će se znati ko ostaje, a ko odlazi.

Također, do početka priprema pokušat će se angažirati najmanje pet novih, kvalitetnih igrača. Mujkanović kaže da će tročlana radna grupa upravi predloži spisak novih igrača i finansijske potrebe, nakon čega će, u saradnji sa stručnim štabom, biti odlučeno ko će od novih igrača “sletjeti” na Tušanj.

Navodno se za Darka Todorovića zanima jedan klub iz Norveške, dok skauti za njemačko tržište prate Edisa Smajića, barem kako pišu pojedini mediji.

“Razgovora ima, ali je sve na dugom štapu. Nećemo žuriti i skakati na prvu loptu, tražit ćemo obostrani interes. Za sada, niko još nije otišao”, zaključio je Mujkanović.

(BIH.ba)