Zato što je odlučio za Izrael dati prednost Stojanu Vranješu (29) u odnosu na Gojka Cimirota (22), nakon nekoliko mjeseci pune podrške od strane navijača Mehmed Baždarević prvi put se našao na meti kritika.

Meša je jučer objavio spisak pozvanih igrača za Izrael, a na njemu se našlo nekoliko novih imena. Povratnici u reprezentaciju su Ermin Zec i Sead Kolašinac, kao i Stojan Vranješ koji će sa Semirom Štilićem doputovati na okupljanje nakon završetka obaveza u svojim klubovima.

Sa spiska su otpali ranije pozivani Sejad Salihović, Sanjin Prcić, Riad Bajić i Gojko Cimirot. Upravo nepozivanje ovog posljednjeg, jednog od najboljih igrača Premijer lige BiH u posljednjih nekoliko godina, dovelo je do prvih kritika na račun Mehmeda Baždarevića među navijačima otkako je sjeo na kormilo Zmajeva.

Iako je za vrijeme Safeta Sušića kod naših navijača poljska liga puno bolje kotirala od Premijer lige BiH, po kafanama, forumima i portalima Meši se sada zamjera zašto je dao prednost igraču poljske lige u odnosu na igrača iz domaćeg prvenstva, posebno što je Cimirot najbolji igrač trenutno najjačeg kluba u državi, ali i u najboljim godinama da mu se postepeno daje važnija prilika u dresu reprezentacije.

Navijači će uvijek kritikovati manje ili više, ali selektor mora ostati imun na sve i raditi po svom nahođenju, ali i na osnovu svojih informacija koje su uvijek puno šire i dublje od onih sa kojima raspolažu navijači.

Selektoru Mehmedu Baždareviću treba osigurati poptunu autonomiju u radu, a za izbor igrača, formacije, strategije, mjesta priprema, svog odijela ili trenerke će odgovarati isključivo na osnovu rezutlata koje naša reprezentacija bude imala.

Jedno je sigurno, Meša je u ulogu selektora ušao izuzetno ozbiljno i sa svim najmodernijim trenerskim i profesionalnim standardima koje poznaje europski fudbal.

(Reprezentacija.ba)