Rekorder po broju nastupa u dresu A selekcije Zvjezdan Misimović ponovo je dio reprezentacije BiH, piše Oslobođenje.

Miske će doći na okupljanje zmajeva, koje je zakazano za 3. juni u Sarajevu, kao tim-koordinator N/FSBiH, što je na prijedlog predsjednika Saveza Elvedina Begića, jednoglasno usvojeno na Izvršnom odboru

Svi znaju koji je ulog

Iako ga je Mehmed Baždarević priželjkivao u kopačkama i na terenu, morat će se zadovoljiti sa nešto drugačijom saradnjom, s tim što nam je Misimović priznao kako nije isključeno da ga lopta povuče.

– Ne znam jesam li se poželio fudbala?! Vidjet ću kad izađem na teren, uz smješak nam kaže Misimović, koji će upravo na okupljanju, 5. juna proslaviti svoj 33. rođendan.

Mnogi će reći kako se prerano oprostio od aktivnog igranja, pogotovo jer u bh. selekciji ima i starijih od njega.

– Radujem se okupljanju, ali i novoj funkciji po kojoj bih trebao biti spona između igrača i Saveza. Posao će mi biti da pričam sa igračima, kako ne bi dolazilo do komplikacija u komunikaciji, a vjerovatno ću ponekad i trenirati, čisto zbog sebe, kaže Misimović, koji na pitanje – šta ako vidi da može još igrati, odgovara:

– Nikad se ne zna šta se može desiti. Ako me želja povuče, zašto ne.

Misimović je u svojoj karijeri imao niz komplikovanih situacija sa trenerima, baš kao što ih sada imaju Džeko, Ibišević, Bešić i drugi naši fudbaleri. Nekadašnji veznjak bh. selekcije smatra kako njihovo neigranje za klubove neće biti problem kada dođu na okupljanje.

– I ja sam znao doći na okupljanje bez da sam igrao za klub i uvijek bih odigrao dobru utakmicu. U našoj reprezentaciji uvijek je bilo problema sa tim, ali kada se dođe u BiH, ti problemi postaju prošlost. Svi su svjesni da imaju još jedan susret do kraja sezone i znaju koji je ulog, tako da ne mislim da će biti problema. Uostalom, kada smo svi zajedno i raspoloženje je svima bolje, jer vidiš porodicu, prijatelje, suigrače, sve ljude koji ti nešto znače i kako bi neko mogao biti neraspoložen ili depresivan, kaže Misimović za Oslobođenje, koji je već po ovom odgovoru pokazao kako se uživio u ulogu tim-koordinatora.

– Imam iskustva u neigranju. Svi igrači imaju perioda kada ne igraju zbog ovoga ili onoga, ali pun stadion u Zenici nas uvijek tjera da damo maksimum, a uvjeren sam da će tako biti i protiv Izraela, tako da ne vidim problem u maloj minutaži ili nekoj lošoj formi. Ambijent oko reprezentacije je bitan, a on je pozitivan i očekujem vjetar u leđa i od novinara i navijača.
Pobjedom nad Izraelom naša selekcija zadržava nadu da se može plasirati na Euro u Francuskoj. Sve osim tri boda značilo bi oproštaj od tih snova.

– Ma, ja sam uvjeren da možemo dobiti Izrael. Možemo i moramo pobijediti. Po kvalitetu smo daleko iznad njih, a uz to i oni dolaze poljuljani, s obzirom na to da su doživjeli dva uzastopna poraza. Nisu ni oni napunjeni nekim samopouzdanjem i to trebamo iskoristiti, kako bismo nastavili sa pobjedama, smatra Misimović, koji po do sada viđenom, vjeruje da Baždarević radi odličan posao.

Meša dobro radi

– Protiv Andore je bilo teško igrati nakon nekoliko posrtaja, ali suvereno smo odradili tu utakmicu, a protiv Austrije su se vidjeli pomaci u igri. Austrijanci su vodeća reprezentacija svoje grupe, a mi smo ih držali u mat poziciji. Savez je napravio korak naprijed sa Baždarevićem, a on predano radi svoj posao. Pričao sam sa suigračima iz reprezentacije i oni su oduševljeni njegovim zamislima, što se odmah vidi na treninzima i na terenu, riječi su Misimovića, koji vjeruje da će susret protiv Izraela riješiti dvojac Džeko – Pjanić.

– Edin je uvijek najbolji kada nam najviše treba i vjerujem da će on biti igrač odluke. Tu je i Pjanić i možda bi bilo vrijeme da on uzme stvari u svoje ruke, s obzirom na to da je u formi, riječi su Zvjezdana Misimovića.

(Reprezentacija.ba)