Bh. stručnjak, Vahid Halilhodžić (65), danas se službeno oprostio od selekcije Japana, s čije klupe je smijenjen početkom ovog mjeseca.

Konferencija za medije trajala je više od 90 minuta, a prisustvovalo joj je čak 340 novinara!

“Radio sam u Japanu tri godine, sjajna je zemlja i moja porodica voli Japan, ovdašnju tradiciju, kulturu, historiju, način života… Ali nisam došao kao turist nego napraviti nešto za japanski nogomet. I nikad nisam mogao ni zamisliti da će odlazak biti ovakav! Ovakva noćna mora! Od 7. aprila proživljavam najteže dane u životu i duboko sam razočaran”, rekao je Halilhodžić i nastavio:

“Došao sam zbog SP-a i osvojio prvo mjesto u kvalifikacijama. Ali i dalje sam mislio da nam nešto nedostaje. Naporno sam radio da unaprijedim japanski nogomet, bez odmora. U vrhunskom sam nogometu 45 godina, došao sam, uspio, i odlazim razočaran. Nisu me poštovali”.

Vaha je istakao kako su neki igrači bili iznenađeni njegovim otkazom, te da je dobio dosta poruka podrške od njih.

“U tri godine nisam imao problema, pogotovo s igračima. U stalnoj smo komunikaciji, kako s onima iz inostranstva, tako i s onima koji igraju u Japanu, nazvao sam ih nebrojeno puta. Nikad nisam kritizirao igrače u tri godine, uvijek sam preuzimao odgovornost za loše na sebe. I tražio da se kritizira mene. Ali sam s igračima razgovarao u lice, vrlo otvoreno. Neki su igrači bili iznenađeni time. Dobio sam dosta poruka podrške od igrača, uključujući Makina. A razočarao me savez. Da, možda je naša komunikacija mogla biti bolja, ali nisam imao pojma da je to toliki problem”.

(BIH.ba)