Danas se sa početkom u 16,30 sati na stadionu “Asim Ferhatović Hase” igra 114. ligaški gradski derbi između Sarajeva i Željezničara.

Željezničar je trenutno drugi na tabeli i u borbi je za titulu prvaka BiH, dok je Sarajevo tek na četvrtom mjestu i ima male šanse da do kraja prvnestva završi na trećoj poziciji, koja garantuje plasman u kvalifikacije za Europa ligu.

Situacija u oba tima je turbluentna.

Željo u borbi za titulu, Sarajevo za Europu

Ekipa Željezničara je prije nekoliko kola imala četiri boda prednosti i vodila sa 3:0 u Mostaru protiv Zrinjskog, ali su pred sami kraj primili tri gola odigrali 3:3, da bi u prošlom kolu u 92. minuti stigli go pogotka i spasili se domaćeg poraza od Širokog Brijega.

Također, Željo je u srijedu na svom terenu odigra0 0:0 u prvoj utakmici polufinala Kupa BiH protiv Slobode, pa današnji derbi ne očekuje u baš dobrom raspoloženju.

S druge strane, u Sarajevu je situacija mnogo teža.

Sarajevo je četvrto sa 43 boda (pet bodova manje od trećeg Širokog) i ukoliko na kraju sezone bude na toj poziciji, u kvalifikacije za Europa ligu može se plasirati samo ako Željezničar osvoji Kup BiH.

Igrači Sarajeva danas će biti i bez svojih navijača, koji će bojkotovati ovaj derbi i naredne utakmice zbog lošeg rada uprave Bordo kluba.

U regularnom dijelu tekuće sezone, Željezičar je slavio oba puta (2:1 na Grbavici te 1:0 na stadionu “Asim Ferhatović Hase”).

Problemi sa povredama i suspenzijama

Trener Sarajeva, Husref Musemić neće moći računati na suspendovanog Stanojevića, te Šofranca, dok su upitni nastupi Ahmetovića, Hodžića i Hebibovića.

“Nismo igrali na nivou, ali nadam se da je to već iza nas. Uradit ćemo sve da obradujemo navijače. Očekujem da sve bude fer i korektno. Žao mi je što neće biti navijača, ali nadam da će doći do neke promjene. Sigurno je da ih nismo obradovali ove polusezone, ali lakše bismo izašli iz krize s njima nego bez njih. Što se tiče igračkog kadra, nešto je bolja situacija, Šofranac ne igra sigurno zbog upale pluća, kao ni suspendovani Stanojević. Još su dva dana do utakmice, ne mogu ništa više reći o prvoj ekipi”, kazao je Musemić.

Gosti s Grbavice u večerašnjem susretu najavljuju pobjedu i nadaju se da će večeras ponovo preuzeti vrh tabele.

“Pred nama je gradski derbi, veoma bitna utakmica iz više razloga. Prije svega jer se tu radi o prestižu između ova dva kluba, a drugi je što mi želimo ostati na prvom mjestu. Nakon utakmice kupa pokušavamo što više odmoriti ekipu i spremiti je kako bi što bolje dočekali utakmicu. Imamo zgusnut i težak raspored, ali nadamo se da ćemo odigrati dobru partiju i obradovati naše navijače”, rekao je Adžem na press konferenciji uoči derbija.

Dodajmo da će Željezničar nastupiti bez povrijeđenih Stevanovića i Ramovića, a klub je suspendovao Crnova i Zeca.

Meč Sarajevo – Željezničar sudit će Elvis Mujić iz Banovića.

Direktan TV prijenos je na MOJA TV.

(BIH.ba)