U1“ reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je danas 5:6 nakon jedanaesteraca od Hrvatske u Zenici u prvom kolu UEFA Razvojnog turnira, javlja zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Rezultat nakon 80 minuta igre je bio 1:1, ali se prema pravilima UEFA Razvojnih turnira pristupilo izvođenju penala gdje su se igrači Hrvatske bolje snašli i osvojili 2 boda, dok su izabranici Sakiba Malkočevića uknjižili jedan.

Dobru priliku bh. tim je imao u 26’. Hamza Gasal je izveo korner, a najviši u skoku je bio Elvedin Kečanović koji glavom loptu šalje pored gola.

Minutu poslije BiH dolazi do prednosti. Sergej Vitonji prolazi po desnoj strani i asistira Ajdinu Jusupoviću koji pogađa mrežu Hrvatske za 1:0.

Hrvatska izjednačuje rezultat u 46’ preko Jakova Brekala koji „lob“ udarcem šalje loptu iza leđa Nikole Ćetkovića. Do kraja susreta Hrvatska je imala terensku inicijativu, ali se rezultat nije mijenjao.

Nakon susreta selektor bh. tima Sakib Malkočević je izjavio:

„Malo smo bojažljivo ušli u meč sa previše respekta prema reprezentaciji Hrvatske koja je kvalitetna. Poslije desetak minuta stvari su se posložile, igrali smo dobro i došli do prednosti. U drugom poluvremenu smo zbog sistema takmičenja morali da napravimo previše izmjena što se negativno odrazilo na igru naše ekipe i Hrvatska je imala bolji posjed. Na kraju remi je realan, a s obzirom na to da je ovo prva utakmica ove generacije, možemo biti zadovoljni. Sigurno da tu ima još prostora za napredak i grešaka koje moramo ispraviti, ali za početak ovo nije bilo loše.“

Jutros je Makedonija pobijedila Azerbejdžan sa 2:0 golovima Azera Omeragića u 19’ i Fisnika Saliua u 80’.

Drugo kolo je na programu u petak, 13. aprila u Trening centru NS/FS BiH kada će se sastati Makedonija-BiH (10:30) i Hrvatska-Azerbejdžan (14:00).

Bosna i Hercegovina-Hrvatska 1:1 (1:0) – penali 5:6

Stadion: Trening centar NS/FS BiH, Zenica.

Sudija: Benjamin Deljković.

Sudije asistenti: Emir Omerhodžić, Anis Zukić.

4. sudija: Nihad Ljajić.

Golovi: 1:0 Jusupović (27’), 1:1 Brekalo (46’).

Žuti kartoni: Soldo, Beljo (Hrvatska).

Bosna i Hercegovina: Nikola Ćetković, Amar Dedić, Mate Zvonimir Lasić, Elvedin Kečanović, Anes Hrustanović, Sergej Vitonji, Hamza Gasal, Ajdin Jusupović, Marko Kujundžić, Silvio Ilinović, Đorđe Nišić. Igrali su još: Halid Džanko, Faruk Duraković, Edvin Kovačević, Danilo Teodorović, Amar Drina, Andrija Janjić, Din Cviko, Amar Tahrić. Selektor: Sakib Malkočević.

Hrvatska: Nikola Čavlina, Bruno Unušić, Dorijan Franceković, Marijan Starčić, Joško Gvardiol, Fran Tomek, Stipe Biuk, Gabriel Groznica, Luka Branšteter, Luka Sučić, Jurica Jurčec, Ivica Vidović, Dion Drena Beljo. Igrali su još: Luka Soldo, Jakov Brekalo. Selektor: Petar Krpan.

(BIH.ba)