U prvom i Elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupila su 24 igrača, prenosi zvanična stranica Fudbalskog saveza BiH.

Selektori Sakib Malkočević i Zoran Erbez su računali na 2 golmana, ali je na svih šest utakmica branio je Luka Kačavenda iz Vojvodine (480 minuta). Rezerva mu je bio Belmin Dizdarević iz Sarajeva koji nije ulazio u igru.

Od 11 defanzivaca koji su učestvovali u dva kvalifikaciona kruga, dvojica su nastupila na svih šest mečeva i po 480 minuta, a to su Dino Islamović iz Sarajeva i igrač Kolna Robert Voloder. Stefan Rankić iz OFK Beograda je odigrao 5 utakmica (400 minuta), a u toliko susreta je nastupio i Elvir Muminović iz Siona (366 minuta, 1 asistencija). Po tri utakmice su odigrali igrači Sarajeva Andrej Đokanović (240 minuta) i Nemanja Nikolić (134 minute), kao i kadet zagrebačkog Dinama Vedad Radonja (172 minute, 1 asistencija). Ajdin Mujanović iz Stuttgarta je odigrao 10 minuta jedne utakmice, a u igru nisu ulazili Asim Muratović (Sloboda), Miloš Daraboš (OFK Beograd) i Leon Tarik Čerkez (Heidenheim).

Dva igrača sredine terena su nastupila u svih 6 kvalifikacionih utakmica, a to su Dragan Matković iz Vojvodine (407 minuta) i Armin Šarić iz Sarajeva (231 minuta). Vezista Željezničara Edin Mujić je odigrao 5 utakmica (147 minuta, 1 gol), dok su 3 utakmice odigrali Alen Mehić iz Atalante (229 minuta, 1 gol) i Ivan Šarčević iz Wolfsburga (100 minuta). Reprezentativac iz Kolna Farid Bačevac je ubilježio dva nastupa (134 minute).

Najbliže protivničkim golmanima djelovalo je 5 napadača. Najstandardniji i najefikasniji su bili Ajdin Hasić iz Dinamo Zagreba (6 utakmica, 480 minuta, 4 gola) i Denil Badžak iz Augsburga (6 utakmica, 349 minuta, 2 gola). Utakmicu manje je odigrao Elmin Herić iz Kolna (324 minute), a po dva puta su nastupili napadač Zrinjskog Kristijan Stanić (70 minuta, 1 gol) i Tarik Baltić iz Troyesa (47 minuta).

(BIH.ba)