FK Željezničar je danas potpisao ugovor o potpunoj rekonstrukciji glavnog travnjaka na Stadionu Grbavica sa kompanijom Hellasod/Greentech.

Postojeći teren Stadiona Grbavica postavljen je davne 1976. godine i dotrajalost glavnog terena posebno je došla do izražaja u 2017. godini. Tako je jedan od klupskih prioriteta postao potpuna rekonstrukcija legendarnog travnjaka koji je zubu vremena odlijevao pune 42 godine i na kojem je odigran veliki broj nezaboravnih utakmica.

U skladu sa principom transparentnosti, klub je proveo javni poziv za prikupljanje ponuda i na adresu FK Željezničar stiglo je ukupno osam ponuda. Klub se nakon pregovora sa ponuđačima opredijelio za ponudu grčko-bugarske kompanije Hellasod/Greentech.

Projekat zamjene travnjaka koštat će 1.096.149 KM sa uključenim PDV-om, dok će sa ugradnjom vještačke trave plave boje prema FIFA/UEFA standardima u prostoru oko terena ukupna vrijednost projekta biti cca 1.216.000 KM.

Medijima su se obratili predsjednik FK Željezničar, Senad Mismović, te predstavnici kompanije, Yanis Atanasiu i Panagiotis Arampanos.

– Klub ima priliku podijeliti pozitivne informacije. Kao što vidite, kao što je naš moderator rekao u najavi, klub je odlučio da pokrene izgradnju terena koji će biti završen u roku 60 dana. 21. maja počinje gradnja, a naš izvođač će se potruditi da teren bude spreman do prve utakmice u Evropi. Ovo je jako važna poruka za sport u Bosni i Hercegovini jer je ovo projekat cjelokupnog sporta u BiH, pa tek onda Željezničara. Ovaj projekat će raditi grčko-bugarska i bit će na princip Ludogorets Arene. On će zadovoljiti sve uslove da se održavaju i odigravaju utakmice na najvišem nivou. Taj teren nema niko u regiji i mi smo u BiH pioniri sa tako kvalitetnom infrastrukturom. Da bi se ovo dogodilo, klub ne može sam finansirati, kazao je predsjednik Senad Misimović i nastavio:

– Klub ima operativni i investicioni budžet i to sponzori moraju znati. Neizmjerno smo zahvalni svim sponzorima. Zadovoljstvo mi je konstatovati da izgradnju pomažu i Kanton i Grad i Općtina i Klub i NFSBiH. To je jedinstvena prilika da vidimo da imamo sinergiju pristupu. Ukupna izgradnja iznosi 1.096.149 KM. Sve ono što nije operativni dio projekta, to je plava vještačka trava, pa će cijena biti malo veća. U drugoj fazi NFSBiH će uraditi dodatnu stvar, hibrid. To je investicija od 200 hiljada eura i time ćemo dobiti teren koji je u rangu Wembleyja i u BiH će postojati teren koji je u rangu terena u Engleskoj. Ovom prilikom još jednom želim istaći da je inicijalni novac koji je došao bio pokretačka snaga da se upustimo u ovaj projekat. Abdulah Skaka je također ponudio pomoć i bit će realizirana. Gospodin Koldžo je rekao da će u slučaju da projekat podrže vijećnici, da će uručiti novac za teren. Time je finansijska koncepcija zatvorena.

– Veoma smo sretni što smo tu u Sarajevu. Mi već 20 godina radimo ovu vrstu projekata i imamo mnogo iskustva da napravimo nešto najbolje za klub i državu. Radimo u Bugarskoj, Srbiji, Albaniji i Makedoniji, a sada smo prvi put u Bosni i Hercegovini i nadamo se da ćemo napraviti sve do završnog dana kako bi klub igrao utakmice u Evropi. Drago nam je što ćemo sarađivati sa Žežljezničarom jer smo mi navijači Panathinaikosa, a Ivica Osim je legenda ovog kluba, rekao je Yanis Atanasiu.

– Veoma sam sretan što ćemo napraviti ovu rekonstrukciju za klub. Mi želimo završiti sve u roku kako bi igrali utakmice u Evropi. Sretan sam što mogu pomoći klubu i novom stadionu. Napravio sam više od 200 stadiona na Balkanu i u Gruziji. Zaboravio sam reći da imamo 20 stadiona u Gruziji. Iskustvo je veoma bitno i zbog izgradnje i za sve nas kako bi napravili to što je prije moguće. Želimo završiti do krajnjeg roka i nadamo se da će biti sretan i uspješan za kvalifikacije u Evropi. Želimo se zahvaliti predsjedniku i svima u klubu za ovu investiciju za bolje klubu i za dobre uslove za mlade i nove igrače, istakao je Panagiotis Arampanos.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba

Hellasod/Greentech je jedna od najrespektabilnijih kompanija u ovom dijelu Evrope.

Stadion Grbavica će po završetku radova imati najmodernije sisteme drenaže, grijanja, navodnjavanja i vrhunski prirodni travnjak. Da je riječ o travnjaku najviše kvalitete mogli smo se uvjeriti u duelu Bugarska – BiH, koji je na Ludogorets Areni odigran bez ikakvih problema uprkos polarnim uvjetima koji su vladali tih dana u Razgradu.

Planirani početak radova je 21. maj 2018. godine, a maksimalan rok završetka je 60 dana. Izvođač radova se obavezao i da će biti uloženi maksimalni napori kako bi travnjak bio spreman za utakmice u evropskim takmičenjima.

FK Željezničar želi se zahvaliti Vladi Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevo, kao i Općini Novo Sarajevo koji pružaju podršku klubu u ovom, ali i ostalim značajnim infrastrukturnim projektima. U toku procesa izbora izvođača radova značajnu pomoć je dao NS/FS BiH i ekspert za infrastrukturu, gospodin Nihad Hodžić kojima se klub želi zahvaliti na svesrdnom doprinosu.

Pozivamo sve navijače da svojom podrškom i dolaskom na utakmice učestvuju u još jednom historijskom projektu, obzirom da značajan iznos finansiranja Klub vrši vlastitim sredstvima.

Kompletnu konferenciju za medije pogledajte u nastavku.