Zmajevi su pobijedili Bugarsku 0:1, ali ogroman broj individualnih grešaka naših igrača, te nepostojanje tečne igre pokvarili su dojam iz Razgrada. Da se nije radilo o utakmici njihove reprezentacije, 90% navijača BiH ispred televizora jučer bi nakon prvog poluvremena okrenulo kanal.

Ipak nije bilo sve tako crno, posebno uzme li se u obzir da je ovaj sastav Bugarske u ranijim kvalifikacijama pobijedio recimo Švedsku sa 3:2, Holandiju sa 2:0, izgubio od Franucske sa ovih istih 0:1.

Nije bilo sve tako crno jer je Robert Prosinečki iskoristio prijateljsku utakmicu da isproba neke nove stvari, što su se njegovi prethodnici jako rijetko usuđivali. Probao je Prosinečki stopera Samira Memiševića na desnom beku (i nije ispalo najbolje), dao je priliku za dokazivanje Kodri, Sariću, Zakariću, Miloševiću, Prevljaku, vidio je kako “dišu” u tandemu pojedini igrači u odbrani, u vezi, po strani…

Ono što zabrinjava i što ne može promijeniti nijedan selektor su banalne individualne greške pojedinih igrača, posebno onih u odbrani i veznom redu. Neshvatljivo je kako igrači iz najjačih europskih liga naprave toliko pogrešnih pasova u opasnoj zoni direktno u noge protivnika ili da se jedan od najboljih veznih igrača Europe Miralem Pjanić odluči na šut kada na strani u idealnoj poziciji za postizanje pogotka ima svog saigrača!?

Uz neke ograničenosti naših pojedinih igrača to se može opravdati novim sistemom igre na koji Prosinečki pokušava prebaciti našu reprezentaciju. Grešaka bi bilo puno manje da se igralo kao prije – uz izbijanje lopte i traženje Džeke dugim pasovima, ali novi bh. selektor jasno pokazuje da takvu igru ne želi.

Treba prihvatiti kako reprezentacija BiH nakon dva treninga nije mogla uigrati novi sistem, te kako će Prosinečkom trebati još treninga i utakmica da na terenu dobije igru kakvu želi.

Postoji mogućnost da se neki od postojećih igrača ne snađu u takvom sistemu, pa će za njih selektor morati tražiti zamjenu ili u igračima iz mlade reprezentacije BiH ili u nekim novim potencijalnim Zmajevima koji su do sada bili van radara bh. sportske javnosti.

No, uspije li Robert Prosinečki u svojoj misiji – utakmice Bosne i Hercegovine mogle bi ponovo postati poslasticom za sve ljubitelje fudbala.

Već bolje lice Zmajevi će sigurno pokazati u utorak protiv Senegala u francuskom Le Havreu. Preostale ulaznice po cijeni od 12 eura možete kupiti ovdje:

(BIH.ba)