Protekle dvije godine bile su vjerovatno najgore godine otkako je reprezentacija BiH postala ozbiljnom ekipom. A ozbiljnom ekipom BiH se može smatrati od 2009. godine i prvog plasmana u baraž pod palicom Miroslava Ćire Blaževića, otkada je sve do posljednjih kvalifikacija BiH imala kontinuitet solidnih rezultata.

Loši rezultati u posljednje dvije godine, ali i neproduktivan i krajnje dosadan i naporan stil fudbala kakav je igrala naša reprezentacija uveliko su ohladili podršku javnosti koju su Zmajevi neupitno imali godinama. Bilo je to teško postići, jer je Bosancima i Hercegovcima reprezentacija definitivno više od samog fudbala.

Situacija bi se mogla promijeniti nabolje jer naš novi selektor Robert Prosinečki čini se da ima jednu izuzetno važnu karakteristiku koja čini šampione – hrabar je!

Od svog preuzimanja Zmajeva ističe samo dobre strane naše reprezentacije i očigledno na njima planira graditi svoj trenerski rad, ne tražeći izgovore u manama kojih naš tim nemalo ima.

Da Prosinečki stvarno vjeruje u dominantne i ofanzivne Zmajeve pokazale su već prve njegove utakmice na američkoj turneji gdje je sa kombinovanim i poprilično nespremnim sastavom pokazao više fudbala nego reprezentacija u gotovo cijelim prošlim kvalifikacijama.

Ne treba trčati pred rudu sa slavljem, jer se Robert Prosinečki tek mora dokazati kao uspješan trener, ali sigurno da igrači moraju poštovati selektora koji ima puno povjerenje u njih.

Nije Prosinečki jedini koji se mora dokazati navijačima BiH, jer to moraju ponovo učiniti i naši Zmajevi. Kako se nigdje, a posebno u fudbalu, ne živi od stare slave, reprezentativci Bosne i Hercegovine svojim angažmanom i ponašanjem ponovo moraju pokazati da zaslužuju nositi državni dres.

A da je svaka prijateljska utakmica itekako važna, pa tako i ova danas u 18 sati protiv Bugarske, najbolje se sjećamo iz mandata Safeta Sušića kada su porazi protiv SAD-a i Egipta napravili velike krize u reprezentaciji.

Navijači su uvijek, čak više i od pobjede, cijenili bezrezervnu borbu na terenu. Uz to važan uslov za podršku navijača bilo je i profesionalno ponašanje igrača na terenu, odnosno nošenje dresa reprezentacije BiH uz najveću odgovornost – istu onakvu odgovornost i ponašanje sa kakvom naši igrači nose dresove Rome, Juventusa, Arsenala…

– Irski reprezentativci su ponosni što igraju za Irsku, a bh. reprezentativci smatraju da njihovi navijači trebaju biti ponosni što oni igraju za BiH. – bio je komentar jednog pametnog čovjeka nakon ispadanja BiH iz baraža 2015. godine.

Zato svako onaj ko svoj ego ili interes stavi ispred interesa reprezentacije i svih nas koji reprezentaciju gledamo na stadionu i ispred TV-a treba biti odstranjen iz tima, koliko god bio popularan ili važan. Jer jedino tako ova reprezentacija može ući u novu eru i napokon se etablirati tamo gdje joj je i mjesto gledajući na naš talenat, ali i važnost koju kao narod dajemo fudbalu.

Bugarska – BiH, petak, 18 sati, FACE TV

(BIH.ba)