Ćiro je na klupi BiH debitovao protiv Bugarske jedne vrele augustovske zeničke noći prije deset godina. Vrelo je tada bilo i u savezu i u reprezentaciji jer je vrijeme bojkota, kriminala i svih mogućih neregularnosti razbilo naš nacionalni tim do tančina.

Legendarni Ćiro izgubio je te noći od Bugarske 1:2, ali istog trenutka od reprezentacije BiH počeo stvarati fudbalsko čudo.

Vjerovatno nijedan trener nije zatekao lošije stanje u reprezentaciji nego Miroslav Ćiro Blažević, ali razbijena vojska vrlo brzo postala je reprezentacija koja je zaludila naciju, te po prvi put došla, do tada historijskog rezultata – plasmana u baraž za veliko takmičenje. Da je bilo malo više sreće u žrijebu, ali i na terenu protiv Portugala, BiH je po kvaliteti mogla zaigrati na SP 2010 u Južnoj Africi.

Deset godina poslije protiv Bugarske svoj prvi pravi debi imaće i Robert Prosinečki. Cijeli život njegovu karijeru prati Miroslav Ćiro Blažević, pa će tako i “veliki žuti” debitovati protiv istog protivnika. A baš kao i Ćiro, i Robert Prosinečki shvatio je da Bosanci i Hercegovci imaju kvalitet, ali da ih to treba podsjetiti i uvjeriti kako bi ga na kraju i pokazali na terenu.

Prosinečki od samog početka mandata ponavlja kako Bosna i Hercegovina svojim talentom i kvalitetom spada u sami vrh europskog fudbala, te da će od svojih igrača tražiti da shodno svom fudbalskom kapacitetu budu dominantni na terenu. I svi mu to vjerujemo!

Deni Milošević

Protiv Bugarske osim Ćire Blaževića debitovao je i Miralem Pjanić. Kroz deset narednih godina golobradi dječak iz Lyona postao je prvotimcem Juventusa i jednim od najcjenjenijih i najskupljih svjetskih veznih igrača.

Novi Miralem Pjanić koji će debitovati protiv Bugarske mogao bi biti Deni Milošević čiji potezi i fudbalska inteligencija oduševljavaju kako čelnike njegovog Konyaspora, tako i mnoge skaute klubova liga petice koji već mjesecima sa ponudama opsjedaju Denijevog oca Cvijana.

Osim Miloševića, kod Prosinečkog bi od novajlija mogli procvjetati i Samir Memišević, Gojko Cimirot i Smail Prevljak koji su, kao i Deni Milošević, kod selektora Mehmeda Baždarevića priliku dobivali na kapaljku ili nikako.

Ali što je najvažnije, opet bi mogli procvjetati kolektiv reprezentacije BiH i odgovornost prema dresu i domovini, bez kojih nemamo šanse ni sa najvećim pojedinačnim imenima u ekipi.

Nadamo se da će utakmica protiv Bugarske biti paljenje fitilja čija će konačna eksplozija biti plasman Bosne i Hercegovine na Euro 2020 i vraćanje renomea reprezentaciji kakav je imala u vrijeme kvalifikacija i plasmana na SP 2014. u Brazilu!

Bugarska – BiH, petak, 18 sati, FACE TV!

(BIH.ba)