Sa samo 31 godinom nekadašnji bh. reprezentativac Adnan Mravac se morao oprostiti od profesionalnog bavljenja fudbalom.

Bilo je to još u novembru 2013., kada je igrajući za Dynamo Dresden zadobio tešku povredu glave, poslije koje se nikad nije uspio vratiti.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

Za portal BIH.ba danas 35-godišnji Mravac govorio je o toj situaciji, otkrio nam je čime se trenutno bavi i koji su mu planovi, a prisjetio se i vremena provedenog u reprezentaciji BiH, za koju je u periodu od 2008. do 2011. godine odigrao 13 mečeva.

Menadžerski posao

“Zadobio sam tešku povredu u derbiju protiv Auea, kada me golman udario. Imao sam simptome moždanog udara. Desna strana mi je bila skroz otkazala, nisam mogao pričati, bio mi je slomljen nos, zubi… Morao sam pauzirati dva-tri mjeseca i onda se jednostavno više nisam mogao vratiti u konkurenciju. Sve mi je bilo dozlogrdilo, tako da sam odlučio da se više uopšte ne bavim profesionalno fudbalom. Napravio sam dvije godine pauze i onda mi se opet vratila želja za fudbalom, jer sam sa medicinskog aspekta bio zdrav. Igrao sam još pola godine (u austrijskom trećeligašu Marchfeld Mannsdorfu), kada sam osjetio da nemam više motivacije i to je bio kraj”.

Najveći dio karijere Mravac je proveo u Mattersburgu, za koji je nastupao devet godina (2002-2009, 2011-2013). Igrao je još za Lillestrom (2001), Čakovec (2002), Westerlo (2009-2011) i Dynamo Dresden (2013-2014).

Jasno, najveće emocije ga vežu za Mattersburg.

“Predugo sam bio u Mattersburgu, ali čovjek ne može promijeniti svoju prošlost. Najveće emocije me vežu za taj klub, jer devet godina nije malo. Bilo mi je zaista lijepo, pamtim i dobre i loše momente, ali sve u svemu jedno predivno iskustvo, koje je i dan danas ostalo povezano mnogim prijateljstvima”.

Nakon odlaska u penziju, završio je trenersku B licencu, a trenutno radi u Admiri Wacker Moling kao trener U13 momčadi. Ipak, kako kaže, u budućnosti se planira posvetiti menadžerskom poslu.

“Živim u Beču već treću godinu. Završio sam trenersku B licencu u Sarajevu, a radio sam i još uvijek radim za Admiru Wacker Moling, gdje vodim U13 momčad. Sada sam otvorio agenciju gdje lagano prebacujem svu svoju koncentraciju. Zove se AM 7 Consulting. Sarađujem sa mlađim igračima prvobitno, ali i sa ostalima. Imam veoma bitne strateške partnere od Švedske do Ukrajine, Njemačke itd., gdje se pokušavam povezati, jer je taj posao zaista drugačiji nego trenerski. S obzirom da sam cijeli život u fudbalu, znam kako to sve funkcioniše i veoma sam zadovoljan što ću krenuti na tu stranu, jer mislim da mi taj posao više leži”.

Tvrdi kako je posao trenera veoma zahtjevan i da se tu ne vidi u budućnosti.

“Ne mogu stopostotno reći da jednog dana neću biti trener, ali to zaista nije jednostavan posao. Puno emocija je tu vezano, za igrače, klub… Gradiš nešto, što jako brzo možeš da izgubiš. Moraš biti poseban tip da budeš trener, dosta toga moći da izdržiš, pritisak od predsjednika, sportskog direktora, javnosti itd.”.

Smjena generacije

Igranje u našem državnom timu pamti samo po dobrom.

“Reprezentacija je uvijek posebna. Sve je u suštini bilo fantastično. Normalno da se čovjek ne sjeća rado nekih grešaka koje je napravio, jer to ga stalno baci u sumnju. Vama kao igraču najviše bude krivo, jer volite svoju zemlju i ginete za nju 90 minuta na terenu. Ali, to je sastavni dio fudbala. Mnogo veći igrači u bitnijim momentima naprave grešku, pa je to sasvim normalno. Kod nas se te greške malo drugačije gledaju kod nekih igrača. Sve u svemu, reprezentaciju pamtim samo po dobrom. Čovjek uvijek želi dati sve od sebe, ali normalno ne može uvijek sve biti super”.

Smatra da će Prosinečki posložiti stvari i da nas čeka svjetlija budućnost.

“Zaista mi je drago što je Prosinečki sada tu. Pratio sam zadnji kvalifikacioni ciklus. S obzirom kakav kalibar igrača imamo, mislim da se tu moglo mnogo više napraviti. Imali smo ekipu za baraž sigurno i ostaje žal za tim. Ali, okrećemo novi list. Apsolutno sam pozitivan što se tiče Prosinečkog i nadam se da će nam ići dobro, da će on to posložiti kako treba i da nas očekuju svjetliji trenuci u budućnosti. Polako moramo misliti i na smjenu generacije, da na vrijeme shvatimo koje su to nove snage i da se guraju bez straha”.

Mišljenja je kako bi se više trebalo požrtvovati oko mladih igrača.

“Ima talenata koji trebaju da dobiju šansu u budućnosti. Tu su ljudi koji su postavljeni na svoje pozicije, kao i skaut služba. Nije tako teško pratiti naše potencijalne reprezentativce, ali bi se tu trebalo malo više energije uložiti nego što se trenutno radi. Trebalo bi se više požrtvovati oko nekih mladih igrača koji imaju šansu da igraju za nas i da im se na vrijeme da šansa”.

Prema njegovom viđenju, u našoj ligi ima dosta problema, koji bi se trebali rješavati jedan po jedan.

“U Premijer ligi uvijek ima interesantnih igrača, što se pokazalo. Opet, svi znamo kako naša liga stoji u Evropi, da nije baš u pozitivnom svjetlu, gledajući ne samo fudbalski kvalitet, nego i sve okolo, prvenstveno infrastrukturu. Ima dosta problema koji su kod nas prisutni. Nadam se da ćemo polako jedan po jedan rješavati. Ono što je normalno na Zapadu trebalo bi biti i kod nas, kao što su reflektori, više terena za trening, umjetna trava itd. To su osnovni faktori za uspjeh našeg fudbala. Moramo se osvrnuti ka tome i da se više šanse daje mladim momcima, a ne da se dovode neki stranci koji su sumnjivog kvaliteta. Zemlje poput Austrije, Švicarske, Slovenije su najbolji pokazatelj da se to može i da postoji šansa. Treba raditi i na edukaciji trenera. Nama uvijek treba duže nego komšijama, ali se nadam i vjerujem da ćemo i mi nadoći”, kaže za kraj Mravac.

(BIH.ba)