Kroz FK Sarajevo je posljednjih nekoliko godina prošlo mnogo igrača, a malo je onih koji su ostavili tako velik trag kao Ivan Tatomirović (29).

Za skoro četiri godine koliko je bio član bordo kluba (2012-2015), ovaj defanzivac se izborio za kapitensku traku, ali i postao ljubimac navijača. Sa Sarajevom je osvojio Kup BiH (2013/14), a potom i titulu prvaka (2014/15), odigravši ukupno 132 utakmice.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

Otišao je krajem 2015. i već treću godinu nastupa u finskoj Veikkausliigi. Za portal BIH.ba je iz Turske, gdje se njegov novi tim nalazi na pripremamagovorio o karijeri, razlozima ostanka u Finskoj, životu u ovoj zemlji, a naravno i o bivšem klubu, za koji ga vežu najljepše uspomene.

Propao mu transfer u Steauu

“Treću godinu zaredom sam u Finskoj, gdje sam promijenio isto toliko klubova. Poslije prve sezone u Helsinkiju imao sam jako dobre ponude iz Evrope, ali kako to često biva u fudbalu, sreća ti okrene leđa. Nisam realizovao transfer u Steauu Bucuresti, a praktično se čekao samo trenutak kada ću otići u glavni grad Rumunije. Nažalost, stvari su se tako odvijale da je prijelazni rok ostao otvoren samo u Finskoj, a sve vrijeme sam bio na vezi s trenerom Rovaniemija”, govori Tatomirović i nastavlja:

“Vratio sam se u Finsku i potpisao ugovor na godinu dana. Tada smo moja supruga i ja odlučili da se više ne nerviramo oko transfer perioda, te da ostanemo u Finskoj u narednim godinama i uzmemo njihovo državljanstvo. Poziv Mariehamna sam dobio na ljeto i tada je dogovor sklopljen, ali zbog tekućeg prvenstva morali smo sačekati kraj sezone na potpis i prelazak u novu sredinu”.

U Helsinkiju i Rovaniemiju je proveo po godinu dana, a s Mariehamnom je potpisao ugovor na dvije godine. Privukli su ga ciljevi kluba.

“Poziv Mariehamna sam odmah prihvatio, zato što se radi o izuzetno organizovanom klubu koji je prije dvije godine bio šampion Finske. Klub koji ima plan i program za narednih deset godina i ciljano rade na svakoj poziciji u klubu. Prošle godine su imali turbulentnu sezonu, pa im je u posljednjem kolu izmaklo učešće u Evropi. Ciljevi kluba su uvijek vrh tabele i to me je najviše privuklo”.

Finska liga jako zahtjevna

Iako je u Finskoj hokej sport broj jedan, Tatomirović ističe da se fudbalu posvećuje mnogo pažnje i da se radi po najsavremenijim metodama.

“Finska liga je jako zahtjevna liga koja traje od aprila do početka novembra. Imaju određen kvalitet kao i sve skandinavske zemlje, ali akcenat je najviše na fizičkoj i taktičkoj pripremljenosti. Jako puno analiza protivnika i savremenih programa treninga koji uključuju kondicionu i taktičku pripremu, ali i rad s mentorima koji pomažu igračima da svojim liderstvom i ponašanjem izvuku maksimum na svakom treningu, kako od sebe, tako i od ekipe”.

Ono što ga je privoljelo na ostanak u Finskoj svakako su i idealni uslovi za porodični život.

“Život u Finskoj je idealan za porodicu. To je najveći razlog zbog čega smo se odučili da ostanemo ovdje. Obrazovni sistem im je jedan od najboljih, ako ne i najbolji u svijetu, zdravstvo također, a samim tim što je oboje besplatno govori da je zemlja ekonomski jaka. Zime su duge, ali smo već navikli. Gradovi sređeni, kao i državne ustanove. Pronašli smo se u ovoj zemlji”.

Svoj bivši klub prati redovno. Iako se Sarajevo susreće s brojnim problemima, Tatomirović vjeruje kako će Musemić uz podršku svih napraviti pravu stvar.

“U Sarajevu je uvijek bilo turbulentno. I kad je bilo najbolje, bilo je dosta stvari koje nisu baš funkcionisale, ali kad je dobro na to se nažalost ne obraća pažnja. Utakmice Sarajeva pratim redovno, naravno ako nam se ne poklope termini. Situacija nije onakva kakvu pristalice bordo boje zaslužuju, ali sa jednim ciljanim radom i planom na duže staze sve se može dovesti u red. Jako je teško bilo kojem treneru da sa stalnim promjenama u timu napravi neki rezultat. Moj bivši trener Musemić se suočava sada s tim problemima, ali ako bude imao bezrezervnu podršku svih u i oko kluba, siguran sam da će napraviti pravu stvar. On je veliki borac, ali prije svega odličan stručnjak koji uvijek zna šta hoće. Ovim putem ga pozdravljam i želim mu svu sreću ovog svijeta”.

Navijači bordo kluba unikatni

Kaže kako ga za bordo klub veže puno stvari, ali najviše stečena prijateljstva.

“Ima jako puno stvari koje me vežu za bordo klub. Tu su na prvom mjestu evropske utakmice, zatim derbiji, osvojeni trofeji… Ali, najviše me veže ono prijateljstvo koje smo imali. Podatak da sam i dan danas u kontaktu sa skoro svim igračima iz šampionske generacije govori da smo imali nešto posebno, nešto čega ću se zauvijek sjećati”.

Navijačima je poručio da budu iz igrače, kojima je potrebna njihova podrška.

“Navijači Sarajeva su unikatni na ovim prostorima, prepuni entuzijazma i fanatizma. Bili smo kao jedno kad su se osvajali trofeji, ali i kad smo pružali partije ispod svakog nivoa, stajali su tu uz nas. Ljutili smo ih često, ali bili su sa razlogom ljuti, jer su znali da možemo mnogo više, bez njih bi sve bilo teže. Igračima je potrebna njihova podrška, zato im želim svu sreću i puno radosti u narednom periodu”.

Ivanova supruga Dunja, inače kćerka legende Sarajeva Predraga Pašića, bavi se Vlogom (video blog) i veoma je popularna na video servisu YouTube. Tatomirović ističe kako ga ne čudi njen uspjeh.

“Ne čudi me to nimalo. Ona je osoba koju je lako voljeti, osoba koja je harizmatična i mislim da je ovo samo početak njene popularnosti. Ima velike planove, a ja sam tu da je podržim u svemu”, govori za kraj Tatomirović, koji iz braka s Dunjom ima sina Luku.

(BIH.ba)