Senad Lulić, kapiten rimskog Lazija definitivno više neće igrati za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Kako su za Anadolu Agency (AA) istakli iz stručnog štaba nacionalnog tima BiH, selektor Robert Prosinečki, i pored velike želje, prilikom jučerašnje posjete Rimu nije uspio uvjeriti Lulića da promijeni odluku, te je član “nebesko plavih” potvrdio oproštaj od dresa popularno zvanih “zmajeva”.

Lulić je odluku o povlačenju iz reprezentacije donio 29. decembra prošle godine kada je uputio pismo u Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH) u kojem je, između ostalog, istakao da je “došlo vrijeme da kaže zbogom”.

“Životne odluke se nikada ne donose preko noći, pogotovo kada je riječ o ljubavi, kao što je moja ljubav prema Bosni i Hercegovini i dresu zemlje koju volim. Međutim, vrijeme je za zbogom”, pisao je tada Lulić čelnicima N/FS BiH i rukovodstvu reprezentacije BiH.

Za fudbalsku “A” reprezentaciju BiH odigrao je 57 utakmica i postigao četiri gola. Lulić je bio član bh. državnog tima koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

U narednim danima Prosinečki će pokušati dogovoriti sastanak i sa Vedadom Ibiševićem u Berlinu, kako bi napadača Herthe pokušao uvjeriti da se, ipak, vrati igranju za reprezentaciju BiH, za koju je postigao najvažnije golove u njenoj historiji.

Ibišević je u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency 21. septembra prošle godine izjavio da se oprašta od reprezentacije BiH, što je učinio 10. oktobra poslije utakmice sa Estonijom u Talinu (2:1) u posljednjem kolu kvalifikacija za SP “Rusija 2018”. U susretu u Talinu bivši selektor Mehmed Baždarević nagradio ga je kapitenskom trakom za sva dugogodišnja briljantna dostignuća u dresu BiH.

U N/FS BiH planirali su da upriliče zvanični oproštaj za nekolicinu najzaslužnijih dugogodišnjih reprezentativaca BiH u prijateljskoj utakmicu sa Crnom Gorom, koja će se 28. maja od 18 sati odigrati na stadionu “Bilino polje” u Zenici. Među slavnim ”zmajevima” kojima će tada biti odato priznanje za nastupe u nacionalnom timu bit će kapiten ekipe na Mundijalu u Brazilu Emir Spahić, sadašnji članovi stručnog štaba bh. reprezentacije Elvir Rahimić, Kenan Hasagić, Mensur Mujdža, očito i Senad Lulić i još neki… Možda i Vedad Ibišević, shodno ishodu razgovora sa Prosinečkim.

(BIH.ba)