Jučerašnjim susretima 22. kola kompletiran je regularni dio BHT Premijer lige BiH, a već za vikend (10. i 11. mart) nas očekuju nove utakmice.

U nastavku sezone, šest klubova će igrati Ligu za prvaka, a šest Ligu za opstanak.

Zrinjski, Željezničar, Široki Brijeg, Sarajevo, Krupa i Radnik izborili su Ligu za prvaka, dok će Mladost DK, Borac, GOŠK, Sloboda, Čelik i Vitez odmjeravati snage u Ligi za opstanak.

Zrinjski i Željo bodovno poravnati

Što se tiče Lige za prvaka, evidentno je da će Zrinjski i Željezničar voditi bitku za novog prvaka Bosne i Hercegovine.

Zrinjski i Željezničar imaju po 50 bodova, a oba međusobna duela ove sezone pripala su Zrinjskom, koji je u posljednje dvije godine osvojio šampionat naše države.

Ekipe Širokog (42 boda) i Sarajeva (40 bodova)  borit će se za treću poziciju, koja garantuje nastup u Europa ligi. Momčad koja završi na četvrtom mjestu igrat će Europa ligu, ali pod uslovom da Željezničar osvoji Kup BiH.

Plasman u Ligu za prvaka za petoplsiranu Krupu (35) i šestoplasirani Radnik (32) predstavlja veliki uspjeh i sigurno da će ova dva kluba biti neugodan protivnik za ekipe iz samog vrha.

Kompletan raspored Lige za prvaka

Čelik i Vitez ugroženi

Fudbaleri Viteza gotovo sigurno će naredne sezone igrati u nižem rangu, s obzirom da na svom kontu imaju samo osam bodova i čudo bi se moralo desiti da Vitežani ostanu u Premijer ligi BiH.

Zenički Čelik se nalazi u izuzetno teškoj situaciji (13 bodova) i u nastavku sezone će morati pružiti više od maksimuma kako bi sakupio dovoljno bodova i osigurao opstanak.

Tuzlanska Sloboda (21 bod) i GOŠK (24 boda) su u opasnoj zoni, ali bi i naredne sezone trebali igrati u Premijer ligi BiH.

Borac (26 bodova) te Mladost DK (29 bodova) će u preostalih 10 kola igrati rasterećeno, jer imaju ogromnu bodovnu prednost u odnosu na pretposljednji Čelik.

Kompletan raspored Lige za opstanak

(BIH.ba)