Košarkaški svijet još uvijek ne može da vjeruje da nas je napustio selektor naše košarkaše reprezentacije Sabit Hadžić (61), koji je preminuo u Antaliji od posljedica moždanog udara.

Jedan od ljudi koji je najbolje poznavao Hadžića svakako je Bogdan Boša Tanjević (71), njegov bivši trener, s kojim je 1979. godine nastupajući za Bosnu osvojio naslov prvaka Evrope.

“Sabit je bio moj bivÅ¡i igraÄ, prijatelj, saradnik… Bili smo kao familija. UÄestvovao sam u njegovom dovoÄ‘enju u Bosnu 1975. godine. Bio je jedan od najznaÄajnijih igraÄa Bosne svih vremena”, govori Tanjević za BIH.ba.

Tanjević i njegov pomoćnik Samir Selesković sa Hadžićem su saraÄ‘ivali i u Turskoj dok je legendarni Sabe tri godine vodio Kepez iz Antalije. BoÅ¡a kaže kako je Hadžić bio privatno sliÄan onome kakav je na terenu.

“Pratili smo to njegovo stanje u nadi da će se popraviti i da će se izboriti s tim. Puno života zajedniÄkog smo imali. Poslije igraÄke karijere, napravio je odliÄnu trenersku karijeru. Bio je Äovjek vrlo sliÄan onome kakav je na terenu. Imao je izuzetno dobre odnose sa svima. Ne sjećam se uopÅ¡te Sabitove mržnje prema nekome, ili nekoga prema njemu, jer je uvijek sve Äinio da bude prihvaćen i da nikoga ne uvrijedi. Jako je bio kulturan”.

Smatra da mu život nije vratio koliko mu je on dao.

“Kad sam ga prvi put vidio on je bio uÄenik privredne Å¡kole, koja se u to vrijeme smatrala nekom drugorazrednom Å¡kolom. Bio je odliÄan Ä‘ak u takvoj Å¡koli. Imao je na sebi velik teret i porodicu, koja nije bila dobro situirana. U svemu je bio izuzetan, Äestit. Mislim da mu život nije vratio koliko mu je on dao i da nije bio pravedan prema njemu. Najbolji dio života mu je bilo to igranje i posvećenost koÅ¡arci”, kaže za kraj Tanjević.

(BIH.ba)