U okviru UEFA projekta razvoja elitnih omladinskih igrača u Trening centru u Zenici, trenutno borave dječaci rođeni 2004. godine.

Prije njih ovdje je bila i mlađa grupa polaznika kampa, tako da je s njima počela druga sezona praktične primjene ovog UEFA programa namijenjenog nacionalnim asocijacijama.

Zbog snijega polaznici kampa umjesto vanjskog koriste teren u “balonu” ali ih to ne ometa da rade sve što se od njih traži.

Vođa projekta Darko Ljubojević je zadovoljan jer se sprovodi sve što je predviđeno ovim planom i programom.

“U skladu sa našim programskim aktivnostima, te u saradnji sa UEFA-om, mi i ove godine sprovodimo projekat razvoja elitnih omladinskih igrača. Radit ćemo prema istom programu kao i prošle godine. Dakle, četiri kampa u četiri različite regije. Na taj način ćemo obuhvatiti čitavu teritoriju Bosne i Hercegovine i testirati preko 200 dječaka”.

Ljubojević ističe da je FS BiH pozitivno ocijenjen od strane UEFA stručnjaka za sprovođenje ovog projekta.

“Tokom prošle godine smo imali dvije kontrole UEFA eksperta za provođenje i realizaciju projekta i on je bio izuzetno zadovoljan načinom na koji radimo. Na osnovu njegovih ocjena dobili smo odobrenje da nastavimo sa projektom i u 2018. godini. Krenuli smo sa prvim ovogodišnjim kampom kojim smo obuhvatili hercegovačku regiju. Radimo sa dječacima 2003. i 2004. godište. Prethodnu sedmicu smo radili sa ovim starijim, dok je u toku kamp za igrače rođene 2004. godine”.

O potencijalima mladih fudbalera koji si protekle sedmice vrijedno radili ima samo riječi hvale.

“Ima interesantnih igrača. Mi smo, zahvaljujući ovom projektu dobili mogućnost koju prije nismo imali, a to je da testiramo igrače od 13 ili 14 godina i da ih na neki način selektujemo. Na ovaj način pomažemo i selektorima starijih kategorija da ranije steknu uvid o kvalitetu igrača ovog uzrasta. Ima ovdje nadarenih dječaka i to je nešto što može sve da nas raduje”.

Od ponedjeljka rad u kampu nadgleda i Eric Deletang, predstavnik UEFA zadužen za praćenje i realizaciju projekta.

Već po dolasku Deletang je imao sastanak sa trenerima, što je izuzetno važno jer svi treba da prihvate istu filozofiju i metodologiju rada.

“Smatram da je primjetan napredak u svim segmentima. Ono što je meni interesantno jeste da su i treneri usvojili novu filozofiju u radu sa najmlađim igračima, tj. da se lako adaptiraju na nove metode u sprovođenju samih treninga”.

Deletang takođe smatra da su dječaci sa kojima se trenutno radi u kampu talentovani.

“Ovo je nova grupa i vidi se da u regiji Hercegovina ima potencijala. Postoji kontinuitet u radu, što nas iz UEFA-e, posebno raduje kad dođemo na teren i to prepoznamo”.

(BIH.ba)