Bivši napadač Slobode Sulejman Krpić otišao je nedavno u iranski klub Tractor Sazi, a Tuzlacima je ostavio goleme dugove, javlja Fena.

Naime, kada se ovaj nogometaš početkom sezone vratio iz švedskog AIK-a, sklopljen je ugovor prema kojem je obavezan u Slobodi ostati do kraja 2019. godine. Tuzlaci su njegov povratak na Tušanj dogovorili uz obavezu plaćanja Šveđanima 50.000 eura, u tri rate.

“Prvu ratu od 10.000 eura smo platili, druga od 20.000 eura dospijeva u januaru 2018. godine, a treća u istom iznosu u januaru 2019. godine”, izjavio je Feni u decembru predsjednik Slobode Senad Mujkanović.

U međuvremenu, Krpić je, da bi mogao igrati, potpisao sa Slobodom amaterski ugovor, koji je istekao krajem decembra, a profesionalni nije potpisan.

Tajnik NSTK Midhat Arnautović rekao je da prema dokumentima kojima raspolaže Kantonalni savez, Krpić je slobodan igrač i kao takav je otišao u Iran, a Slobodi je ostao dug od 40.000 eura.

Izvori Fene govore da Sloboda u januaru nije AIK-u uplatila drugu ratu po ugovoru, pa postoji bojazan da će Šveđani aktivirati klauzulu prema kojoj će Sloboda biti obavezna izmiriti odmah cijelo dugovanje ili će biti suspendirana od UEFA-e.

U Slobodi su doskora tvrdili da Krpić neće moći otići na način da klubu ostavi dug prema AIK-u, dok je Krpić u medijima tvrdio da Slobodi nije dužan ni marke, jer je za njegov transfer u AIK plaćena pozamašna svotu novca. Mujkanović je na posljednjoj sjednici Skupštine spomenuo iznos tog obeštećenja od 150.000 eura.

Za sada nema indicija da je AIK aktivirao “zaštitnu” klauzulu zbog neuplaćene druge rate duga za Krpića. Navodno, imaju razumijevanja za trenutne teškoće Slobode, ali i garancije da će dug biti uskoro izmiren.

Podsjećamo da je predsjednik Mujkanović na Skupštini 10. januara izjavio da Slobodi na početku godine hitno treba oko 350.000 za trenutne obaveze.

Troškovi za pripreme u Antaliji su izmireni, dobar dio i za plaće igrača, trenera i uposlenika, plaćena je januarska rata Poreznoj upravi Federacije u iznosu oko 29.000 maraka, dok je neizvjesno kada će biti namiren dug AIK-u.

U međuvremenu stigle su nove, velike mjesečne obaveze Slobode, tako da se s nestrpljenjem očekuje usvajanje gradskog budžeta iz kojeg će Sloboda dobiti, ali tokom godine, oko milion maraka.

Minulog petka u hotelu “Tuzla” upriličena je Donatorska večer za prikupljanje dodatnih sredstava za Slobodu, ali još nije objavljeno koliko je potpisano novih sponzorskih ugovora i koliko je bogatija klupska blagajna Crveno-crnih.

(BIH.ba)