Utakmicama u subotu i nedjelju nastavlja se takmičenje u Premijer ligi BiH.

Do kraja regularnog dijela šampionata ostala su još četiri kola, nakon koji ćemo saznati koje ekipe će igrati Ligu za prvaka, a koje Ligu za opstanak.

Željezničar i Zrinjski u blagoj prednosti

Vodeći Željezničar i drugoplasirani Zrinjski su dvije momčadi koje su već osigurale Ligu za prvaka, dok će im se najvjerovatnije pridružiti Sarajevo, Široki Brijeg i Krupa.

Uzimajući u obzir bodovni saldo, ali i kvalitet, između ekipa Željezničara, Zrinjskog, Sarajeva i Širokog Brijega treba tražiti novog prvaka BiH.

Željezničar i Zrinjski su u blagoj prednosti (Željo ima 41, a Zrinjski 40 bodova) u odnosu na Sarajevo i Široki Brijeg (oba tima po 35 bodova), ali sigurno da nas očekuje uzbudljivo proljeće, pogotovo susreti u Ligi za prvaka, kada ćemo gotovo svako kolo imati derbi meč.

Najzvučnije pojačanje ove zime u PL BiH je Stojan Vranješ, koji je došao u Željezničar, dok je dojučerašnji prvotimac tima s Grbavice Srđan Stanić prešao u redove Zrinjskog.

Sportski direktor Željezničara Saša Papac i Stojan Vranješ, Foto: Armin Herić, FK Željezničar

Zrinjski je ostao bez mladog bh. reprezentativca Marijana Ćavara (potpisao za njemački Eintracht Frankfurt).

Četiri igrača su napustila FK Sarajevo, ali novopridošli poput Aleksandra Šofranca ili Ljubana Crepulje, trebali bi dodatno pojačati konkurenciju u Bordo timu.

Šrioki Brijeg je, između ostalog, angažovao Damir Zlomislića, dok će Luka Menalo nakon završetka tekuće sezone presliti u zagrebački Dinamo.

Grčevita borba za opstanak

Za šestu poziciju, koja vodi u Ligu za prvaka, borit će se Mladost DK, Borac i Radnik Bijeljina (Mladost ima 25 bodova, Borac i Radnik po 24).

Što se tiče borbe za opstanak, GOŠK, Sloboda, Čelik i Vitez vodit će grčevitu bitku da ostanu u društvu najboljih (dva tima ispadaju).

U najtežoj situaciji su svakako Čelik (10 bodova) i Vitez (sedam bodova).

Čelik je u zimskom prelaznom roku doveo ukupno 11 igrača od kojih nekoliko sigurno kvalitetnih pojačanja te se u klubu iz Zenice nadaju da će sačuvati status premijerligaša.

Spomenimo i da u nastavku sezone nećemo gledati Besima Šerbečića (iz Radnika prešao u Rosenborg), Marijan Ćavara (iz Zrinjskog prešao u Eintracht Frankfurt), Marka Mihojevića (iz Sarajeva prešao u PAOK), Irfana Jašarevića (iz Krupe prešao u Dalkurd) te Elvira Koljića (iz Krupe prešao u Lech).

Parovi 19. kola:

Subota (17. februara)

Krupa – Željezničar, 14.30 sati (MOJA TV)

Zrinjski – GOŠK, 14.30

Sloboda – Mladost DK, 14.30

Čelik – Vitez, 17.30

Nedjelja (18. februar)

Radnik – Borac, 14.30 (BHT1)

Široki Brijeg – Sarajevo, 17.30 (MOJA TV)

(BIH.ba)