Bivši mladi bh. reprezentativac, Smail Prevljak (22), igra odličnu sezonu za Mattersburg, u kojem od ljeta prošle godine nastupa kao posuđen igrač Red Bull Salzburga.

Minulog vikenda je u pobjedi nad St. Poltenom (0:3) upisao dva pogotka i asistenciju, na osnovu čega je izabran i u BIHscout.ba tim kola.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba

Ovaj rođeni Konjičanin je iz Igmana 2014. otišao u Leipzig, nakon čega je uslijedila posudba, a potom i potpisivanje ugovora s Salzburgom. Mjesto u timu Salzburga izborio je sjajnim igrama u Lieferingu, drugoj momčadi ovog kluba, za koju je na 31 utakmici upisao 22 pogotka i osam asistencija.

Odlazak na posudbu dobar potez

Odigrao je 11 mečeva za Salzburg i postigao dva gola, a u aprilu 2016. pokidao je ligamente koljena, zbog čega je pauzirao više od pola godine. Vratio se početkom 2017. i to ponovo u dresu Lieferinga, da bi se na kraju sezone odlučio za posudbu u Mattersburg.

Za portal BIH.ba govorio je o teškoj povredi koja mu je poremetila planove, povratku na teren, ali i planovima u budućnosti.

“Bilo je teže poslije povrede, dok sam se uigrao i dok je strah nestao zbog koljena. Malo je trebalo vremena, a mislim i da je bio dobar potez što sam došao na posudbu ovdje. Prva sezona nakon oporavka je mogla biti malo bolja, dok sam u ovu drugu krenuo dobro i nadam se da će dobro završiti”, rekao je Prevljak, koji je na ukupno 21 nastupu ove sezone šest puta zabijao i četiri puta asistirao.

Ne zna šta bi bilo da nije došlo do te povrede.

“Teško je sad govoriti o tome, šta bi bilo kad bi bilo. Čovjek mora gledati naprijed, šta god da se desi. Treba dalje raditi, a ko radi, rezultati će doći”.

Otkriva nam da ga je tokom perioda oporavka kontaktirao samo bivši selektor naše mlade reprezentacije Darko Nestorović.

“Bio sam u kontaktu s bivšim trenerom iz U21 reprezentacije Darkom Nestorovićem. Pitao me kako se osjećam i kako mi ide oporavak. Ni s kim drugim se nisam čuo”.

Odlični uslovi u Mattersburgu

Očekuje da se poslije isteka posudbe krajem sezone vrati u Salzburg.

“Tamo imam ugovor još uvijek, sljeduje me da se vratim, pa ćemo vidjeti šta će dalje biti”.

Tvrdi da Mattersburg, iako je manji klub, ne zaostaje puno za Salzburgom.

“Što se tiče Leipziga i Salzburga, tu nema neke razlike. Mattersburg jeste manji klub, ali i ovdje su odlični uslovi, nije ništa puno drugačije nego u Salzburgu, ali opet svi znamo da je Salzburg broj jedan u Austriji”.

Ne opterećuje se puno pozivom u reprezentaciju BiH, ali ga svakako priželjkuje.

“Na meni je da radim, da zabijam golove. Ne opterećujem se puno s tim. Ljudi iz FS će vidjeti pravi trenutak ako bude prilike da me pozovu”.

Smail se prošle godine vjenčao s djevojkom Nejrom, s kojom će uskoro započeti zajednički život.

“Djevojka je isto iz mog grada Konjica. Preostala su joj još dva ispita da završi fakultet, pa da budemo zajedno, a svakako se viđamo često”, poručio je na kraju Prevljak.

(BIH.ba)