Juniori Fudbalskog kluba Željezničar u srijedu će na Grbavici odigrati utakmicu play-offa Omladinske UEFA Lige prvaka protiv Atletico Madrida, javlja Fena.

Nakon pauze u Premijer ligi BiH, desetak dana odmora, stručni štab s igračima nastavio je s pripremama 18. decembra, prvo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a onda je otišao malo južnije, u Makarsku.

Atmosfera u ekipi tima s Grbavice je dobra, igrači su motivisani, a treneri i klupsko osoblje paze na svaki detalj kako bi se što bolje dočekao izuzetno jak španski oponent.

Trener juniora Željezničara Omer Joldić s nestrpljenjem i optimizmom očekuje meč protiv Atletica, ističući da na osnovu priprema i skautiranja protivnika se može nadati pozitivnom rezultatu.

“Prije nekoliko dana smo se vratili s priprema iz Makarske, gdje smo odigrali tri utakmice. To je bila generalna proba. Najjača utakmica je bila ona protiv juniora Hajduka, trenutno prvoplasirane ekipe u njihovom prvenstvu. Pobijedii smo 2:0, njima je falilo nekoliko igrača kao i nama, koji su bili sa prvom ekipom na pripremama u Antaliji. Mogu biti zadovoljan, vrijeme nas je poslužilo tako da je taj dio priprema uspio i daje nam zapravo da se nadamo dobrom rezultatu protiv Atletica”, kazao je Joldić u razgovoru za Fenu.

Dodaje da se odmah nakon izvlačenja parova angažirao da sazna što je moguće više o informacija protivniku. Priča da je mnogo videomaterijala dobio od Ibrahima Šehića iz Fudbalskog kluba Qarabag, pošto je taj klub se s Atleticom takmičio u grupi.

“Iz analize protivnika smo vidjeli da se radi o jako kvalitetnoj ekipi, na kraju krajeva sada su svi kvalitetni među kojima je i Željezničar. Naravno da imaju i slabije i jače strane, pokušat ćemo slabije da iskoristimo, bolje da neutrališemo. S pravom se možemo nadati dobrom rezultatu, imamo dobru generaciju igrača koja je tu na okupu, potpomognuta s tri fudbalera iz prve ekipe. Gledajući vremensku prognozu u Sarajevu se ne očekuju padavine što me jako raduje. Broj gledalaca će nama biti od velke koristi, naravno da će biti jedan određeni pritisak na dječake koji nemaju iskustva ali mi treneri smo tu da ih savjetujemo i pripremimo”, pojašnjava strateg juniora Željezničara.

Svi igrači su zdravi, mada je bilo nekoliko manjih povreda koje su se zaliječile za nekoliko dana.

Joldić smatra da je dolazak tima kao što je Atletico Madrid, bez obzira na to što se radi o mladim igračima, velika stvar za grad, državu i klub.

“Poslije utakmice Sarajeva i Manchester Uniteda, ovo je sigurno najzvučnije ime koje ovdje dolazi, bez obzira na to što se radi o juniorima. Poslije rata je bila situacija kada su Željezničar i Sarajevo napravili iskorak u pretkolima Lige prvaka. Željezničar je igrao protiv slavnog Newcastlea, dok je Sarajevo protiv Dinama iz Kijeva u onom pretkolu za izlazak u grupnu fazu, tako da sa sigurnošću mogu reći da je ovo jedan od najatraktivnijih protivnika koji smo mogli dobiti. Nažalost, informacije koje dobijam, to je jedna od najboljih ekipa u španskom prvenstvu što se tiče omladinskog fudbala, ekipa koja je prepoznatljiva kao i mi u radu s mlađim kategorijama. Iz omladinskog pogona su Gabi, Saul, Torres…”, priča Joldić.

Veseli ga i veliko medijsko interesovanje, budući da će direktan prijenos susreta sa Grbavice ići na najmanje osam televizijskih kanala na tri kontinenta.

Na kraju se osvrnuo na navijače koje je pozvao da dođu u što većem broju, istakavši da su oni zaista 12 igrač.

“S obzirom na to da je duga pauza u prvenstvu Premijer lige BiH navijači se zažele utakmice. Čitam da ljudi s nestrpljenjem očekuju utakmicu. Ja pretpostavljam da ukoliko ne bude padavina da će biti minimalno 10.000 ljudi. Navijači na Grbavici znaju šta rade i oni su tu uvijek da pomognu kako seniorima tako i juniorima. U proteklim utakmicama protiv bugarskog i hrvatskog predstavnika su zaista bili 12 igrač. Mislili smo da ćemo oboriti UEFA-in rekord po broju gledalaca, međutim dobijam informacije da ekipa iz Krasnodara imati isto veliki broj gledalaca, saznat ćemo poslije utakmice koji je to broj. S obzirom na populaciju grada Krasnodara i ne čudi. Pozivam sve ljude da u što većem broju dođu u srijedu na Grbavicu i podrže nas”, zaključio je Joldić.

Utakmica između Željezničara i Atletico Madrida igra se 7. februara od 16 sati na stadionu Grbavica.

(BIH.ba)