Nakon što je sudija odsvirao kraj utakmice protiv Meksika sportska javnost u BiH većinom se slaže kako su utakmice Zmajeva u Americi donijele puno više koristi nego štete.

Mečevi protiv SAD i Meksika donijeli su dva dobra – nova imena bh. fudbala debitovala su za seniorsku reprezentaciju, a Savez je nakon neuspješne godine malo napunio kasu. Možda jedino najvatreniji navijači imaju pravo da kukaju zbog dvije besane noći u toku radne sedmice, ali svi koji su gledali ove utakmice se slažu kako su ih borba i nastup pun ponosa novih klinaca u državnom dresu ponovo “zapalili” za reprezentacijom BiH. Uostalom navijači iz BiH će uskoro doći na svoje, jer je Robert Prosinečki najavio prijateljsku utakmicu na domaćem terenu.

Luka Menalo

Vratimo se fudbalu. Najveća korist američke turneje je debi U21 BiH reprezentativaca koji će u budućnosti zajedno sa standardnim Zmajevima predstavljati dobitnu kombinaciju bh. reprezentacije. Zasluge idu igračima, ali najviše U21 selektoru Vinku Marinoviću koji je dobrim rezultatima svoje selekcije nametnuo Menala, Ćavara, Darka Todorovića, Mihojevića, Lončara, Pirića, baš kao nekad Ibro Zukanović Džeku, Ibiševića, Salihovića, Pandžu ili Vlado Jagodić Bešića, Đurića, Višću, Stevanovića…

Prosinečki i Marinović još će bolje sarađivati kada se vidi da su oba treneri koji vole ofanzivan, hrabar i dominantan fudbal, a njihov trenerski stil, pokaže li se uspješnim, mogao bi se nametnuti kao dugoročni šablon rada za sve selekcije Bosne i Hercegovine.

Tomislav Tomić

BiH je na ovim utakmicama dobila i nešto starije “novajlije” Tomislava Tomića, Elvira Sarića i Ognjena Todorovića koji su pokazali kako i igrači ponikli na terenima Premijer lige mogu odgovoriti zadacima u reprezentaciji. Tomić i Sarić pokazanom igrom i iskustvom na sredini terena sigurno će sebi osigurati još po neki poziv u A reprezentaciju BiH, a Ognjen Todorović je pokazao da može biti alternativa na krilu. I Željino prvo ime Goran Zakarić biće na radaru Prosinečkog.

Svi oni će još bolje na terenu izgledati uz Džeku, Pjanića, Kolašinca, Bešića…

Medunjanin nije sanjao da će igrati na stoperu

Američka turneja je poslužila i da se otpišu pojedini igrači i njihovi menadžeri koji su navodno pokušali iskoristiti neupućenost novog selektora u prilike u domaćem fudbalu da u državni tim ubace svoje pulene.

Propust selektora je da smo u Ameriku otišli samo sa četiri defanzivna igrača, jer su otkazi Šunjića i Šerbečića bili očekivani, a Prosinečkom se može zamjeriti i nepozivanje još jednog ili dva igrača iz Premijer lige BiH koji su to po mnogima zaslužili.

Osim nenaspavanih navijača nezadovoljni donekle mogu biti i treneri klubova koji nisu imali igrače na pripremama, ali treba potcrtati kako je svaki klub mogao odbiti poziv Prosinečkog jer su se utakmice igrale van FIFA termina.

Sve u svemu, puno više koristi, nego štete!

(BIH.ba)