Naredne sedmice pred nama su prve polufinalne utakmice ovosezonske Lige prvaka i UEFA Europske lige. Za titulu prvaka Europe bore se Bayern protiv Real Madrida, te Chelsea i Atletico Madrid. U polufinalnim susretima Europske lige snage će odmjeriti Juventus protiv Benfice i Valencia protiv Seville.

Nažalost naših Zmajeva u završnicama ovih elitnih takmičenja nema. Edin Džeko je u osmini finala Lige prvaka sa Cityem izbačen od Barcelone, a Kolašinac sa Schalekom je zaustavljen od Reala. Emir Spahić je sa Bayerom bio nemoćan protiv PSG-a, kao i Izet Hajrović sa Galatasarayem u duelu protiv Chelsea.

Posmatrajući igrače naših protivnika na Svjetskom prvenstvu, Argentinci imaju tri igrača u polufinalu Lige prvaka, te osam u polufinalu Europske lige.

U timu madridskog Atletica koji se za plasman u finale Lige prvaka bori protiv ekipe Chelsea nastupaju dva argentinska igrača, a riječ je o Insui i Sosi. Atletico je u 1/4 finala izbacio Barcelonu za koju su igrala još dva Argentinca Messi i Mascherano. Chelsea je prethodno bio bolji od PSG-a za kojeg su nastupali Lavezzi i Pastore, također igrači Argentine.

U drugom madridskom timu, Realu Angel Di Maria je jedini Argentinac. Dodajmo i to da u timu Chelsea igra reprezentativac Nigerije, John Obi Mikel i on je jedini predstavnik svoje zemlje u završinicama pomenutih takmičenja.

U polufinalu Europske lige Benfica ima tri Argentinca u svom igračkom kadru. Riječ je o Garayu, Salviu i Perezu. Benfica će put u finale tražiti protiv Juventusa za kojeg nastupa napadač iz Argentine Tevez.

U međusobnom okršaju Seville i Valencije također možemo na sceni vidjeti četiri argentinska fudbalera. U timu Valencije to su Piatti i Cartabia. Dok u momčadi Seville igraju Fazio i Pareja.

Nijedan iranski fudbaler ne igra u pomenutim završnicama.

(Reprezentacija.ba)