Mladi bh. reprezentativac, Ermedin Demirović (19), nije mogao zamisliti bolji početak u španskom prvoligašu Deportivo Alavesu, za koji je na prva dva nastupa zabio tri gola.

Demirović je klub iz Vitorije došao na ljeto prošle godine iz RB Leipziga, ali je zbog administrativnih problema u prvom dijelu sezone igrao za rezerve.

Razgovarao: Admir Vatreš, BiH.ba

Debitovao je za prvi tim u prvoj utakmici osmine finala Kupa kralja u gostima protiv Formentere (1:3) i postigao dva pogotka, da bi u revanšu (2:0) pogodio još jednom i praktički sam odveo Alaves dalje.

“Naravno da sam zadovoljan. Bile su mi to prve utakmice za prvi tim. Dugo sam čekao na to. Drago mi je posebno zbog golova”, rekao je Demirović u ekskluzivnom razgovoru za portal BiH.ba.

Ne boji se konkurencije

Iako je briljirao u debiju, talentovani napadač nije se našao na spisku za prvenstvenu utakmicu s Athletic Bilbaom. Nadao se pozivu, ali ga nije dobio.

“Pričao sam o tome s trenerom. Znao sam da neću ići s ekipom u Bilbao. Saopštio mi je to dva dana ranije. Naravno da sam se nadao da ću biti u ekipi, makar na spisku, al on mi je to obrazložio činjenicom da sam još mlad, da je preda mnom vrijeme i da sam projekat. Nije tu bilo problema, niti ljutnje. Prihvatio sam njegovu odluku”.

Uz Demirovića, u prvom timu Alavesa trenutno igra pet napadača. Bojanu Krkiću, Muniru El Haddadiju, Christianu Santosu i Rubenu Sobrinu u aktuelnom prijelaznom roku priključen je John Guidetti.

Demirović smatra da se i unatoč velikoj konkurenciji može izboriti za svoje mjesto.

“Mislim da sam ja sad svoj posao odradio. I trener zna da mogu i ja da igram. Dobro sam odigrao ove dvije utakmice i naravno da imam šanse, iako su El Haddadi, Krkić i Guidetti dobri igrači. Ali, i ja znam šta znam, šta mogu i ne moram se bojati nikoga”.

U Španiji bolji fudbal

Demirović je karijeru počeo u HSV-u, a potom je 2015. godine prešao u juniorsku momčad RB Leipziga, za koju je na 83 nastupa postigao 42 pogotka.

U Hamburg su “sa Sane” Demirovićevi roditelji Nihad i Fatima došli početkom rata.

“Tata nije bio fudbaler, ali je bio izuzetno požrtvovan za moju karijeru. Bez tate i mame sigurno ne bih napravio ovo što sam napravio do sada. U Hamburgu igra i moj brat Semir koji nastupa za ekipu HEBC. Svi smo vrlo vezani za Bosnu i rodni kraj gdje mi žive djed i majka i koje posjetim kada god sam u prilici.”

Porodica Demirović

Ističe da se igra u Njemačkoj i Španiji potpuno razlikuje, ali i da je on imao sreće jer je iz Njemačke stigao u Španiju, a ne obratno.

“Ovdje u Španiji se igra puno više fudbal nego u Njemačkoj. Mislim da mi je mnogo značilo što sam u Njemačkoj počeo karijeru, jer se tamo igra puno jače, trči se mnogo više, potencira se na snazi. To mi je značilo jer sam sad jedan od najspremnijih igrača u ekipi i to tek s 19 godina. Zato ovdje igramo puno bolji fudbal i to mi sad odgovara za karijeru. Želim naučiti igrati španski stil, više na tehniku i pas”.

Odlukom žrijeba, Alaves će u četvrtfinalu Kupa kralja igrati protiv Valencije, a Demirović se raduje mogućim nastupima protiv tako jakog protivnika.

“Bit će naravno teško protiv Valencije. Ali, spremni smo, možemo sada svakoga da pobijedimo. Radujem se što ću možda igrati tako jake utakmice protiv tako jake ekipe”.

Vjeruje u plasman na EP

Prošao je sve kategorije naše reprezentacije. Igrao je za U17 i U19, da bi u septembru prošle godine dobio poziv Vinka Marinovića u U21 tim.

“Hvala selektoru Marinoviću koji mi je ukazao povjerenje. Mislim da sam pokazao na utakmicama da nije pogriješio sa mnom. Nismo samo ekipa, nego kao neka porodica. To nam mnogo znači. Zato imamo dobre rezulate”.

Vjeruje da sa šest bodova iz naredna dva meča možemo na EP.

“Dobili smo utakmice protiv Velsa na strani i Portugala kući. To su bile jedne od najbitnijih utakmica do sada. Sada ne smijemo da padnemo, moramo više da radimo nego ranije. Moramo dobiti Lihtentašjn i Vels i ako iz te dvije utakmice izvučemo šest bodova, onda se možemo nadati plasmanu na EP”.

Mnogi ga smatraju nasljednikom Edina Džeke u A reprezentaciji BiH, koja je za Demirovića najveća želja.

“Igranje za A reprezentaciju mi je najveća želja. To što svi kažu da sam novi Džeko puno mi znači, jer mi je on uvijek bio idol. Kao mlad sam uvijek gledao njega i cilj mi je da nekad budem uspješan kao on”, završio je Demirović.

(BiH.ba)